Külföld

2011.12.06. 21:16

Négy felvidéki magyart szólítottak fel szlovák okmányainak leadására

Mostanáig már négy felvidéki magyarról lehet biztosan tudni, hogy felszólították őket szlovák okmányaik leadására. Gubík László politikus, Boldoghy Olivér színész-vállalkozó, Dolník Erzsébet, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt képviselője és egy csaknem százéves asszony, Tamás Aladárné azok, akik azért veszítenék el szlovák állampolgárságukat, mert felvették a magyart. Gubík László, Boldoghy Olivér és Dolník Erzsébet ragaszkodik szlovák állampolgárságához, Tamás Aladárné halasztást kapott dokumentumainak leadására.

MTI

Szlovákiában a hatályos törvények szerint elveszti eredeti állampolgárságát az a szlovák állampolgár, aki egy másik országhoz kapcsolódó tartós életvitel, illetve más szoros kötődés nélkül felveszi annak állampolgárságát. 

Gubík László, a Magyar Koalíció Pártja lévai helyi szervezetének elnöke júliusban Soltvadkerten vette fel a magyar állampolgárságot, majd döntésének következményeit vállalva nyilvánosságra is hozta. Rámutatott: a szlovák alkotmány alaprendelkezéseiben leszögezi, hogy akaratán kívül senki nem fosztható meg állampolgárságától, így véleménye szerint a szlovák állampolgársági törvény legutóbbi módosítása alkotmányellenes.
   
Augusztus 30-án az Új Szó című szlovákiai magyar napilap írta meg, hogy a pozsonyi belügyminisztérium szerint Gubík László elvesztette szlovák állampolgárságát. 

Gubík László kedden az MTI-vel azt közölte: a lévai járási rendőrségtől kapott levelében az áll, hogy "az igazolványokról szóló törvény értelmében" le kell adnia a rendőrségen a személyi okmányait. Azt is elmondta: nincs ugyan megszabva semmiféle határidő, de a levélből kiderül: ha nem tesz eleget kötelességének, 33 eurós pénzbüntetést szabhatnak ki rá.
   
"Következetes akarok maradni önmagamhoz, ezért nem fogok eleget tenni a felszólításnak, hogy adjam le szlovák személyi igazolványom. Olyan hivatalos értesítést, hogy nem vagyok már szlovák állampolgár, eddig még nem kaptam. Én magam önszántamból szlovák állampolgárságomról nem akarok lemondani, és nem is mondtam le. Tehát továbbra is szlovák állampolgárnak érzem magam, s úgy vélem, jogom van használni személyi okmányaimat" - mondta.
   
Berényi József, az MKP elnöke kedden azt közölte: pártja kiáll Gubík László mellett, s mindennemű jogi segítséget megadnak a fiatal felvidéki politikusnak.
   
November 18-án Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozótól vonta meg szlovák állampolgárságát a szlovák belügyminisztérium, miután a nyáron felvette a magyar állampolgárságot. Az Egy Jobb Komáromért polgári társulás aktivistája a bumm.sk hírportálon közölte egy nappal később: megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, és ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált.
   
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár még aznap közleményben tiltakozott az eset miatt.
   
Peter Weiss budapesti szlovák nagykövet, miután Németh Zsolt külügyi államtitkár az ügy miatt bekérette, azt közölte, hogy országának állampolgársági törvénye megfelel a nemzetközi előírásoknak és gyakorlatnak, és Boldoghy Olivért nem fosztották meg szlovák állampolgárságától, hanem azt a törvény értelmében elveszítette.
   
A felvidéki vállalkozó állampolgárságtól történő megfosztását elítélte az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága és Magyar Állandó Értekezlet (Máért) is. Semjén Zsolt a Máért múlt heti budapesti ülésén azt mondta, a szlovákiai és uniós fórumokon is kiállnak az állampolgárságától megfosztott révkomáromi férfi mellett, és minden segítséget megadnak neki.
   
Az MTI Hírcentrum múlt pénteken számolt be arról, hogy újabb szlovákiai magyartól vették el az állampolgárságot a pozsonyi hatóságok. A rimaszombati Tamás Aladárné 2011-ben tett magyar állampolgársági esküt, és pénteken kapta meg az értesítést, hogy adja le a szlovák papírjait.
   
Tamás Aladárné 1912-ben született Rimaszombaton. Idén áprilisban, korára való tekintettel, gyorsított eljárásban kapta meg ismét a magyar állampolgárságot. A nyugdíjas tanítónő ezt levélben jelentette be az illetékes szlovák hatóságnak, mert tudott róla, hogy abban az esetben, ha eltitkolja, a Fico-kormány idején hozott szlovák állampolgársági törvény értelmében 3000 eurós büntetést kaphat.
   
A szlovák alkotmányra hivatkozva Tamás Aladárné nyilatkozott arról is, hogy nem akarja elveszteni szlovák állampolgárságát sem. Ennek ellenére megkapta meg az értesítést, hogy hétfőn le kell adnia szlovák állampolgárságát igazoló okmányait.
   
Korábban még úgy volt, hogy Tamás Aladárné visszaadja szlovák okmányait, azonban a hirek.sk szlovákiai honlap beszámolója szerint egészségi állapotára hivatkozva a család halasztást kért, és meg is kapta.
   
Dolník Erzsébet is felszólítást kapott a szlovák hatóságoktól személyi okmányainak leadására, miután nyíltan vállalta, hogy felvette a magyar állampolgárságot.
   
Az MTI tudósítójának kedden elmondta, hogy ugyanolyan felszólítást kapott okmányai leadására, mint Gubík László. Közölte: nem kíván lemondani szlovák állampolgárságáról.
   
Dolník Erzsébet a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának politikusa volt, 1998 és 2006 között parlamenti képviselőként is dolgozott. Idén októberben őt tüntették ki az MKP parlamenti képviselői által 1994-ben alapított Pro Probitate - A Helytállásért díjjal. A szlovák állam tehát most egykori parlamenti képviselőjétől akarja megvonni az állampolgárságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!