Külföld

2009.10.24. 12:38

Nem tudtak angolul, megbüntették őket a rendőrök

A texasi Dallas rendőrkapitánya bocsánatot kért egy pénteki sajtóértekezletén amiatt, hogy beosztottai megbüntettek legalább 39 gépjárművezetőt, mert megítélésük szerint az illetők nem beszéltek angolul.

Kiss Nikolett

"Meglepődtem, sőt elképedtem azon, hogy ez előfordulhatott egy olyan városban, mint a meglehetősen vegyes lakosságú Dallasban. Bocsánatot kérek a spanyolajkú közösségtől" - mondta David Kunkle.
Dallas több mint egymilliós lakosságának 44 százaléka spanyolajkú.
Az esetekre úgy derült fény, hogy egy nő panaszt tett a bíróságon amiatt: egy fiatal rendőr megbüntette, mert egy közúti ellenőrzéskor úgy találta, hogy a sofőr nem tud angolul. A rendőrkapitány szerint ezt követően visszamenőleg ellenőrizték a büntetéseket, s kiderült, hogy az utóbbi három évben hat rendőr összesen további 38 esetben szabott ki büntetést hasonló indokkal. Bejelentette, hogy az összes megbüntetettet kártalanítják.
A rendőrkapitány elmondta, hogy a szóban forgó túlbuzgó rendőrök rosszul értelmeztek egy texasi törvényt, összekeverték azzal a szövetségi irányelvvel, amely szerint meg kell követelni minden haszongépjármű vezetőjétől, hogy megfelelő szinten beszéljen angolul.
A dallasi rendőrségnek nincs szándékában ellenőrizni az autóvezetők angoltudását, de nincs is erre energiája - mondta Kunkle.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!