Külföld

2009.11.23. 15:30

Norvégiában észak-koreai és iráni diákokat zártak ki az egyetemi oktatásból

Norvégia - A norvég hatóságok megtiltották ősszel több észak-koreai és iráni diáknak, hogy egyetemi tanulmányokat folytasson informatikai szakterületen - jelentette hétfőn az NRK norvég rádió.

MTI

A norvég külügyminisztérium megtagadta a tartózkodási engedélyt két észak-koreai diáktól, aki a Stavangeri Egyetem doktori képzésére jelentkezett. A hatóságok attól tartottak, hogy a diákok tudásukat esetleg a phenjani rezsim szolgálatába állíthatják és közreműködhetnek tömegpusztító fegyverek előállításában.

Az NRK úgy értesült, hogy egy iráni illetőségű egyetemi hallgatónak szintén a norvég rendőrség közbenjárása miatt kellett megszakítania a műholdak technológiájával kapcsolatos tanulmányait.

Az oslói külügyminisztérium az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik júniusi határozatára hivatkozott, amely felszólította a tagállamokat, hogy észak-koreai állampolgároknak ne adjanak át olyan ismereteket, amelyeket atomfegyver előállítására lehet felhasználni.

A Stavangeri Egyetem ugyanakkor túlzónak tartja a minisztérium lépését, arra hivatkozva, hogy mindaz, amit az intézményben tanítanak, lényegében a világhálón is hozzáférhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!