Külföld

2009.09.06. 16:25

Nyelvtörvény - Csáky Pál: napirenden kell tartani a szlovákiai nyelvtörvény ügyét

Kalonda - Napirenden kell tartani a szlovákiai nyelvtörvény ügyét, mert a határon túl élő magyarságot az anyanyelv tartotta meg - mondta vasárnap a szlovákiai Kalondán Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke.

MTI

Azért fontos számunkra a közösség, a szülőföld, a nyelv, az iskola, minden, ami megtart bennünket, mert valóban értéknek tartjuk magyarságunkat - mondta Csáky Pál a Palóc összetartozás vasárnapja elnevezésű rendezvényen.
    
"Nem akarunk olyan céltalan falevelek lenni, amelyeket ég és föld között az éppen szolgálatos fuvallat jobbra vagy balra sodor" - fogalmazott a szlovákiai magyar politikus. Nem mindegy, hogy milyen nyelven beszélünk a történelmi Nógrád megyében, mert a kultúra, a nyelv, megtartott bennünket az évszázadok folyamán - hangsúlyozta az MKP elnöke.
    
Csáky Pál az MTI-nek kijelentette: az EBESZ főbiztosával és a szlovák kormánnyal is tárgyalnak a nyelvtörvényről, mert az MKP szerint meg kell maradnia a többségi és a kisebbségi nyelvek egyensúlyának.
    
A szlovák közszolgálati televízióban vasárnapi vitaműsorában felszólította Marek Madaric szlovák kulturális minisztert, hogy vonják vissza a törvényt. Erről kedden szavazhat a parlament - mondta, hozzátéve: ez valószínűleg nem történik meg, de a kérdést állandóan napirenden kell tartani, és valamilyen elfogadható megoldást kell találni.
    
Csáky Pál a Palóc összetartozás vasárnapján vett részt a határmenti Kalondán, a programot a tízéves, a palóc múltat kutató, és a szórványmagyarság jövőjéért dolgozó Pro Kalondiensis Polgári Társulás szervezte. Az eseményen a hét vezért jelképező hét kopjafát avatták fel a kalondai Palóc Múzeum udvarán.
    
A rendezvényen Becsó Zsolt, Nógrád megye önkormányzatának elnöke azt hangsúlyozta: beszélhetünk, írhatunk más nyelven, de magyarul sírunk, és magyarul álmodunk. Amíg meg nem halunk, magyarul beszélünk, anyanyelvünkön. "A politika jövő-menő, népszerűséget hajhászó, választókra vadászó pillanatemberei, akik a történelemkönyvek lábjegyzeteibe sem kerülnek majd bele, hiába igyekeznek szellemi szögesdrótkerítéssel, korbácsszíjjal fenyegetni, kényszereni az ellenkezőjére. Ingoványos ösvényen járnak" - fogalmazott Becsó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!