Külföld

2009.09.09. 18:46

Obama a Facebook veszélyeire figyelmeztette az iskolásokat

Washington - A Facebook és egyéb közösségi portálok veszélyeire figyelmeztette Barack Obama amerikai elnök az iskolásokat a tanévkezdés alkalmából.

MTI

Obama szerint a tizenéveseknek különösen ügyelniük kell arra, hogy ne tegyenek fel túl sok személyes információt az internetes közösségi portálokra, mert ezt később még megbánhatják.
    
Az elnöknek az interneten élőben sugárzott, az iskolásokat kemény tanulásra buzdító beszéde előtt - amelyet egy virginiai gimnáziumban mondott el - néhány tanuló kérdést tehetett fel Obamának. Egyikük arra volt kíváncsi, mit tanácsolna neki, ha ő is elnök szeretne lenni. Obama erre válaszolva tért ki a közösségi portálok veszélyeire.
    
"Szeretném, ha itt mindenki figyelne arra, hogy mit tesz fel a Facebookra, mert a YouTube korában bármit tesztek, az később valahol elő fog kerülni" - figyelmeztetett.
    
Friss amerikai kutatások szerint a közösségi média akadályt jelenthet bizonyos emberek előrejutásában. Ma már a vállalatok csaknem fele pásztáz a közösségi portálokon - közöttük a Facebookon vagy a MySpace-en -, amikor valakinek a felvételéről döntenek. S azokat, akikről a háttérellenőrzés során kiderül, hogy provokatív fotókat helyeztek fel az internetre, ivási vagy drogozási kalandjaikról meséltek, vagy szidták korábbi főnökeiket, kollégáikat vagy ügyfeleiket, általában eltanácsolják az állástól.
    
"Az ember fiatalon elkövet hibákat és néhány butaságot" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban Obama, aki azt mondta, ő maga is hibázott, amikor iskolás volt, de nem ment részletekbe.
    
Az MSNBC tudósítója Obama üzenete kapcsán azt mondta: kemény szavak ezek attól az elnöktől, aki minden korábbi jelöltnél jobban kihasználta az internet hatalmát a választási kampányban. Epésen megjegyezte: legutóbb az elnök környezetvédelmi tanácsadója, Van Jones kényszerült lemondani posztjáról, s ebben döntő szerepe volt egy róla előbányászott régi YouTube-videónak, amelyen nem megengedhető módon szidta a republikánusokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!