Külföld

2009.06.05. 16:19

Obama Buchenwaldban - A holokauszt tagadása durva hazugság

Berlin - Az emlékezés fontosságát hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök péntek délután az egykori buchenwaldi koncentrációs táborban.

Szausev Xénia

Buchenwaldban 1937 júliusa és 1945 áprilisa között összesen mintegy 250 ezer embert tartottak hosszabb-rövidebb ideig fogságban, közülük csaknem 60 ezren haltak meg. A foglyok között előbb a náci rezsim politikai ellenfelei, később mindenekelőtt zsidók, szintik és romák, homoszexuálisok és hadifoglyok voltak szerte Európából. A tábort - ahol Kertész Imre is raboskodott - 1945. április 11-én az amerikaiak és a rabok közösen szabadították fel.

Az amerikai elnököt a kancellár mellett az egyik túlélő, Elie Wiesel, az Egyesült Államokban élő Nobel-békedíjas író kísérte végig a volt tábor területén. Együtt tekintették meg az egykori krematóriumot s néhány mementóként meghagyott barakkot. A 80 éves Wiesel Kertész Imrével együtt Buchenwald foglya volt, akárcsak magyar származású édesapja, aki a táborban halt meg. 

Obama és Merkel egy-egy szál fehér rózsát helyezett el a náci rezsim áldozatainak emlékhelyén, majd beszédet mondott. A német kancellár hangsúlyozta, hogy fejet hajt valamennyi áldozat emléke előtt, s kijelentette: a nácik által elkövetett tömeggyilkosságokra való emlékezés Németország történelmi  kötelessége. A kancellár köszönetet mondott azoknak, akik megszabadították Németországot a nemzetiszocializmustól. Hazája alapvető kötelességének nevezte annak megakadályozását, hogy a náci rezsim által elkövetett bűncselekmények, a holokauszt megismétlődhessenek, s alapvető  felelősségként említette az antiszemitizmus, a szélsőségesség és általánosságban a terror minden formája elleni kiállást.

Az amerikai elnök leszögezte: Buchenwald, az ott történt szörnyűségek a legjobb bizonyítékot jelentik arra, hogy a holokauszt tagadása durva hazugság. Merkelhez hasonlóan hangsúlyozta az emlékezés, az állandó éberség fontosságát annak érdekében, hogy a történtek soha ne ismétlődhessenek meg. Obama állást foglalt az antiszemitizmus és az intolerancia minden formája ellen.

Rendkívül személyes hangú beszédében az amerikai elnök köszönetet mondott Merkel kancellárnak és általánosságban a német népnek az emlékezés kultúrájáért, azért a magatartásért, amellyel igyekszik feldolgozni múltját. Obama mindezt példamutatónak nevezte.

Beszédet mondott a 80 esztendős Elie Wiesel is, aki arra figyelmeztetett, hogy a világ még mindig nem tanult Buchenwald leckéjéből, a gyűlölet, a fajüldözés és a terror még mindig áldozatokat követel.

Az elnök Buchenwaldból a Rajna-Pfalz tartományban lévő ramsteini amerikai katonai támaszpontra, onnan pedig a landstuhli katonai kórházba utazott tovább. A kórházban elsősorban Irakban és Afganisztánban súlyosan megsebesült amerikai katonákat kezelnek.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!