Külföld

2009.06.17. 06:55

Obama határozottan kiállt Észak-Korea atomfegyver-mentesítése mellett

Washington - Barack Obama amerikai elnök kedden biztosította Ri Mjong Bak dél-koreai államfőt, hogy eltökélt Észak-Korea atomfegyver-mentesítése mellett és kész katonailag megvédeni az északi szomszédja harcias ígérgetései miatt aggódó Dél-Koreát.

MTI

"Ri elnökkel ma (kedden) megerősítettük közös elkötelezettségünket, hogy elérjük a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítését. Megerősítettük szövetségünk tartós jellegét és Amerika elkötelezettségét a Koreai Köztársaság védelmének biztosítására" - mondta Obama a Fehér Ház kertjében dél-koreai kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón.

A tárgyalások után kiadott közös közlemény szerint az Egyesült Államok megerősítette kötelezettségvállalását, hogy biztosítja Dél-Korea védelmét, továbbra is az amerikai nukleáris védőernyő alatt tartva Szöult.

Obama megígérte: véget vet annak a gyakorlatnak, hogy Észak-Korea nukleáris válságot idéz elő, majd élelmiszer-, üzemanyag- és más segélyek fejében engedményeket ígér, később pedig visszavonja ígéreteit. Békejobbot nyújtva Phenjannak ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Észak-Korea előtt más út is áll: a nemzetközi közösségbe történő teljes integráció. "Ezt a célt csak a Koreai-félsziget teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítéshez vezető békés tárgyalások útján lehet elérni" - tette hozzá az amerikai elnök.

Észak-Korea május 25-én újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken döntött a 2006-ban végrehajtott első észak-koreai atomkísérlet után elfogadott szankciók megszigorításáról. Erre reagálva Észak-Korea szombaton bejelentette, hogy válaszul az ellene irányuló ENSZ-szankciók megszigorítására, urániumdúsításba kezd és katonai célokra fogja felhasználni a rendelkezésére álló összes plutóniumot.

Észak-Korea újabb rakétakísérletre készül

Észak-Korea nemrégiben nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát - feltehetően a Taepodong-2 korszerűsített változatát - szállított az ország északkeleti partvidékén fekvő Muszudan-ri támaszpontra - írta szerdán a CSoszon Ilbo című dél-koreai napilap egy dél-koreai kormányilletékesre hivatkozva.

Egy észak-koreai különvonat, amely a múlt hónapban egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát szállított a nyugati partvidéken lévő Tongcshong-ri támaszpontra, nemrégiben a főváros, Phenjan közelében lévő Szanum-dong hadiipari kutatóintézetétől a Muszudan-ri rakétabázishoz tartott a lap szerint.

Szöuli és washingtoni szakértők szerint ez feltehetően annak a jele, hogy Észak-Korea az indítás helyére szállította második interkontinentális ballisztikus rakétáját.

Észak-Korea április 5-én a Muszudan-ri támaszpontról indította nagy hatótávolságú rakétáját, amelyet szintén vasúton szállított a kilövés helyszínére.

Dél-koreai és amerikai szakértők arra következtetnek, hogy Észak-Korea vagy egyszerre két rakéta kilövésére készül, vagy a különvonattal meg akarják téveszteni a két országot.

A lap szerint Észak-Koreának feltehetően három vagy négy interkontinentális rakétája lehet, amelyből egy vagy kettő a Szanum-dong kutatóintézetben van.

Korábban Phenjan azzal fenyegetőzött, hogy újabb ballisztikus rakétát lő ki a második kísérleti atomrobbantása után megszigorított ENSZ-szankciók elleni tiltakozásul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!