Külföld

2009.10.07. 10:15

Obamáékkal a modern művészet is beköltözött a Fehér Házba

Washington - Csöndes kulturális forradalom zajlik a Fehér Házban. Az Obama család személyes használatú helyiségeit olyan, saját ízlését tükröző, javarészt modern, absztrakt és figurális művészeti alkotásokkal dekorálta, amilyeneket még sohasem láttak ezelőtt az elnöki rezidencia falai.

MTI

A képzőművészeti tárgyak között - amelyeket Obamáék főként washingtoni múzeumok kiállításon nem szereplő darabjaiból kölcsönöztek - nem csak olyan ismert művészek munkái találhatók, mint Jasper Johns vagy Mark Rothko, hanem kevéssé ismerteké is, mint például a hatvanas-hetvenes években dolgozó Alma Thomas. Az afroamerikai absztrakt festő Watusi című piros-kék-zöld geometrikus formákat felvonultató akrilvászna a Fehér Ház keleti szárnyában kapott helyet, ahol a first lady,  Michele Obama irodái vannak.

A családi lakosztályban függ Glenn Ligon Black Like Me 2 (Fekete mint én) című szövegfestménye. A brooklyni fekete művész egy 1961-ben megjelent könyv szavait reprodukálta festményén. A prózairodalom műfajába tartozó kötet fehér szerzője magát feketének maszkírozva utazta be a déli államokat, és tapasztalatait vetette papírra.

Ligon, aki "hízelgőnek tartotta", hogy Obamáék az ő munkáját választották, úgy értékelte, hogy döntésük egyúttal szimbolikus lépés is, hiszen jól harmonizál az elnök törekvésével, aki "igyekszik párbeszédet teremteni az etnikai csoportok között".

Obamáék új kollekciójáról a Fehér Ház kurátora, William Allman is elismerően szólt. Megjegyezte, hogy a first lady nagyon határozott  elképzelésekkel vágott bele a válogatásba.

Az elnöki pár egyelőre csak privát életének helyiségeit dekorálhatta saját ízlése szerint, az épület történelmi jelentőségű szobáinak - például az Ovális irodának - berendezése, dekorációja csak a Fehér Ház illetékes bizottságának beleegyezésével változhat. Allman azonban nem kételkedik benne, hogy itt is teret hódíthatnak majd a modern művészet alkotásai.

Harry Cooper, a washingtoni Nemzeti Galéria modern és kortárs művészeti kurátora szerint Obamáék képzőművészeti ízlése izgalmat gerjeszt a művészeti világban, és általában véve is nagy hatással lehet a képzőművészetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!