Külföld

2010.02.16. 17:06

Olyat teszünk, hogy meg fogják bánni - Irán fenyeget

Teherán - Alig burkoltan megfenyegette kedden Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az iráni atomprogramról tárgyaló nagyhatalmakat.

MTI

"Ha bárki megpróbál nehézségeket támasztani Iránnak, válaszunk nem olyan lesz, mint a múltban. Olyat fogunk tenni válaszul, hogy meg fogják bánni" - mondta az iszlám köztársaság ultrakonzervatív elnöke a tv-ben is közvetített teheráni sajtóértekezletén. "A szankciók nem fognak kárt okozni Iránnak" - szögezte le.

Teherán egy hete bejelentette, hogy 20 százalékos szintre dúsítja fel uránkészletét. E provokatív lépés óta nyugati országok - elsősorban az Egyesült Államok - az eddiginél is erőteljesebben szorgalmazzák, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogadjon el újabb büntetőintézkedéseket Iránnal szemben. Az ENSZ eddig háromszor sújtotta szankciókkal Iránt a vitatott atomprogram miatt, 2006 decemberében, 2007 márciusában, legutóbb pedig 2008 márciusában.

Ahmadinezsád ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy még nincs lezárva a fűtőanyagcsere ügye, Irán továbbra is kész erre. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tavaly év végén javasolta, hogy Irán a NAÜ közreműködésével külföldön dúsítsa a birtokában lévő urán nagy részét, így nem érhetné az a vád, hogy nukleáris fegyver előállításához van szüksége magas fokon dúsított uránra. Teherán jelezte, elvileg kész a cserére, de vannak feltételei.

Az iráni elnök most azt mondta, akár az Egyesült Államokkal is kész végrehajtani az uráncserét, de a cserének egyidejűnek kell lennie. Valószínűleg arra utalt, hogy Iránnak azzal egyidejűleg kell hozzájutnia a 20 százalékos mértékben dúsított uránhoz, hogy átadja alacsonyan dúsított, 3,5 százalékos uránját a másik félnek. Hozzátette, Teherán a NAÜ felügyelete alá helyezné Iránban a 20 százalékos dúsítottságú, vagyis fűtőelemként hasznosítható uránkészletet.

Mahmúd Ahmadinezsád beszélt arról is, hogy Izrael, az iszlám köztársaság esküdt ellensége arra készül, hogy "tavasszal vagy nyáron" háborút indít Irán ellen. Az iráni elnök - anélkül, hogy szavait alátámasztotta volna - hozzátette: értesüléseik szerint az izraeliek még nem hoztak végleges döntést.

Ahamdinezsád bejelentette azt is, hogy új, a most működőknél sokkal hatékonyabb centrifugákat helyeznek üzembe az ország legnagyobb urándúsító üzemében a közép-iráni Natanzban. Az új centrifugák állítólag ötször olyan hatékonyak, mint a korábbi modellek.

Kérdésre válaszolva az államfő azt mondta, reméli, hogy megoldódik a tavaly nyáron Iránban elfogott három amerikai ügye. Ismét utalt rá, hogy visszanyerhetnék szabadságukat az Egyesült Államokban fogva tartott irániak. Teherán tavaly közölte, 11 iránit tartanak fogva az Egyesült Államokban, köztük egy eltűnt atomtudóst és egy korábbi védelmiminiszter-helyettest, akinek 2007-ben veszett nyoma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!