Külföld

2009.06.10. 11:18

Öngyilkos merénylet egy pesavari luxusszálloda ellen - 15 halott és hetven sebesült

Pesavar - Meghaladja a tizenötöt a pesavari Pearl Continental szállodában kedden elkövetett öngyilkos pokolgépes merénylet halálos áldozatainak a száma, s a halottak között van az ENSZ több külföldi munkatársa - közölte a pakisztáni rendőrség.

MTI

A merénylet kedd este történt. Az öngyilkos támadók több mint 500 kilogramm robbanóanyagot tartalmazó furgonjukból tüzet nyitottak az őrökre és áttörték az ellenőrző pontot, majd a főbejárat előtt levegőbe repítették önmagukkal együtt az autót. A robbanás következtében az épület nyugati része leomlott.

Pesavar közel van ahhoz az északnyugati országrészhez, amelyben a hadsereg hadjáratot indított az iszlamista szélsőségesek ellen.

Vajda Andrea, Magyarország pesavari konzulja arról tájékoztatta szerdán az MTI-t, hogy nincs semmilyen információja az áldozatok nemzetiségéről.

Hírügynökségi beszámolók szerint a halottak között van az ENSZ néhány munkatársa, a Pearl Continental ugyanis a világszervezet több irodájának ad otthont. A merénylet időpontjában a szállodában tartózkodott a világszervezett mintegy 25 alkalmazottja, akik az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR), az Élelmezési Világprogramnak (WFP) és az ENSZ-gyermekalapnak (UNICEF) dolgoznak.

Az ENSZ közölte, hogy életét vesztette Aleksandar Vorkapic 44 éves számítástechnikus Belgrádból, aki az UNHCR-nak volt a munkatársa, illetve az UNICEF 52 éves, Fülöp-szigeteki dolgozója, név szerint Perseveranda So. A New York Times című amerikai napilap a pakisztáni rendőrségre hivatkozva ugyanakkor azt írta, hogy a halottak között van egy nemzetközi menekültügyi segélyszervezet egyik orosz munkatársa is, továbbá egy kanadai állampolgár.

Helyszíni beszámolók szerint a közel hetven sebesült közül hat külföldi.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mélységesen elítélte a merényletet - közölte egy szóvivő a világszervezet New York-i székhelyén. Az elhunyt UNHCR-alkalmazottra utalva a főtitkár azt írta közleményében: "Egy kegyetlen és semmivel nem igazolható terrortámadás áldozatai között van ismét egy odaadó ENSZ-alkalmazott." A szóvivő szerint Bant "elszomorítja a halálos és sebesült áldozatok nagy száma".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!