Külföld

2009.04.22. 13:29

Öregedő Kína - veszélyben a gazdasági növekedés

Kína - Még az ország tehetőssé válása előtt elöregedés veszélyezteti a kínai társadalmat, ami fenyegetést jelent Kína stabilitására és gazdasági növekedésére nézve - derül ki egy szerdán nyilvánosságra hozott jelentésből, amely azonnali cselekvést sürget.

nincs nev

Az amerikai székhelyű Center for Strategic and International Studies (CSIS) felhívta a figyelmet arra, hogy az ázsiai országban 2050-re több mint 438 millió ember lesz hatvan, 100 millió pedig nyolcvan év feletti. És míg 1975-ben átlagosan 7,7 ember "tartotta el" a hatvan év felettieket, addig az előrejelzések szerint ez a század közepére 1,6-ra csökken. "Kína lakosságának idő előtti elöregedése a nyugdíjpolitikán túlnyúló átfogó problémát jelent" - írták a jelentés szerzői. "

A folyamat növekvő terhet ró a fiatalokra, lelassítja a gazdaság és az életszínvonal növekedését. A társadalmat destabilizáló erővé válhat egy olyan országban, amelyben a gyors modernizáció kényszere már így is megterheli a társadalmat" - olvasható a jelentésben. 

Az egy gyermeket engedélyező családpolitika bevezetése után Kína népességnövekedési üteme érzékelhetően lankadt az utóbbi három évtizedben, a nyaktörő gazdasági növekedés nyomán emelkedő életszínvonalnak köszönhetően ugyanakkor az emberek hosszabb ideig élnek. Mint arra a szakértők is figyelmeztetnek, az ország azonban nincs felkészülve arra, hogy megbirkózzon az öregedő társadalom által jelentett kihívással. Az alulfinanszírozott állami nyugdíjrendszer és a csökkenő családméretek aláássák az idősekről való gondoskodás hagyományos alapját, emellett csökken az ellátásukat biztosító dolgozók száma is.  

"Kína öregedési hulláma egy olyan társadalmat ér el, amely még mindig csak fejlődési útja közepén jár" - jegyezte meg Richard Jackson, a tanulmány egyik szerzője. Az ázsiai ország olyan szociális háló kiépítésén dolgozik, amely felváltaná az egykori állami vállalatok által kínált "bölcsőtől a sírig tartó" biztonságot. A kínai kormány 2008-ban 276,16 milliárd jüant (több mint 9 billió forintot) költött jóléti és foglalkoztatási célokra, ez közel 20 százalékkal haladja meg a 2007-ben erre a célra fordított kiadásokat. Peking ezzel egy időben 10 százalékkal emelte a nyugdíjakat. 

A CSIS jelentése ugyanakkor megjegyzi, hogy jelenleg a kínai munkaerő kevesebb mint egyharmada kap nyugdíjfedezetet, és amennyiben a kormány nem tesz határozott lépéseket, nehéz öregkor vár a visszavonulókra.  

"Összehangolt cselekvéssel kell választ adni a hosszú távú kihívásra ahhoz, hogy a gazdasági válság után újra felemelkedő Kína számára biztosítva legyenek az erős gazdasági alapok - vélik a szakértők. - A kormány gazdasági irányítóképességébe vetett befektetői bizalom erősítésével akár még csillapítani is lehetne a válságot".  

A szakértők szerint a kínai központi vezetésnek minimál-nyugdíjat kellene biztosítania az idősek számára. Ez ugyan rövid távon nagy kiadással járna, viszont hosszabb távon hatásos lenne. "Hatékony nyugdíjpolitika nélkül nehéz elképzelni egy virágzó, hosszú távú jövőt Kína számára" - fogalmaztak a CSIS munkatársai. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!