Külföld

2009.11.05. 10:34

Őrizetbe vettek egy francia tudósítót a teheráni tüntetéseken

Teherán - Az iráni biztonsági erők őrizetbe vették szerdán az AFP-nek a teheráni tüntetésekről tudósító egyik újságíróját - közölte csütörtökön maga a francia hírügynökség.

MTI

Az iráni hatóságok a vitatott júniusi elnökválasztás kiváltotta demonstrációk óta tiltják a külföldi médiának, hogy tudósítson ellenzéki tüntetésekről.

Farhad Puladit három biztonsági ügynök tartóztatta fel és vitte el. Tegnap reggel óta nincs hírünk róla - mondta Dzsaj Desmukh, a teheráni AFP-iroda vezetője. Hozzátette: az iráni kulturális és vallásügyi minisztérium biztosította az AFP-t afelől, hogy az őrizetbe vett újságíró ügyét megkülönböztetett figyelemmel kísérik.

Az iráni ellenzék megzavarta szerdán a teheráni amerikai nagykövetség elfoglalásának 30. évfordulóján tartott hivatalos nagygyűlést: a rendőrség összecsapott a tüntetőkkel, sőt egyes hírek szerint belelőtt a tiltakozókba. A Mowjcamp nevű iráni reformista weboldal szerint a hatóságok összesen 23 embert vettek őrizetbe a tüntetéseken Teheránban, illetve Rast városában.  

A megmozdulás két hónap óta az ellenzék első nagyobb erődemonstrációja volt. Annak ellenére, hogy a tüntetők jóval kisebb számban jelentek meg, mint a nyári megmozdulásokon (összesen néhány ezren), a hatóságok fellépése ugyanolyan heves volt. Félkatonai egységeket vezényeltek ki a főbb helyszínekre, akadályozták a mobil telefonhálózat, az sms-küldő központok és az internet működését.

Párizs és Teherán között már eddig is komoly feszültséget okozott a különböző iráni tiltakozó megmozdulások résztvevőivel szembeni hatósági fellépés ügye. Az elnökválasztás utáni tüntetéseken való részvétel vádjával letartóztattak egy Iránban oktató, 24 éves francia diáklányt, Clotilde Reisst. Rövid bebörtönzés után átadták őt a teheráni francia nagykövetségnek, ahol "házi őrizetben" várja az ügyében hozandó ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!