Külföld

2009.06.24. 18:06

Özönvízszerű esőzés Ausztriában, félszáz utat lezártak

Bécs/Linz - Körülbelül félszáz utat lezártak Ausztria északi részén a több mint 48 órája tartó esőzések miatt - jelentették szerdán hírügynökségek.

MTI

Nem lehet közlekedni többek között a salzkammerguti (B145 jelű) úton és a B3-as jelzésű Duna-úton Mauthausen és Steyregg között. 

Tartani lehet attól, hogy halálos áldozata is van a szűnni nem akaró esőzésnek: a rendőrség közlése szerint Graz közelében a megáradt Mura folyóba csúszott egy terepjáró, és egyelőre sem az autót, sem utasait nem találják. 

Felső-Ausztriában a Krems és a Traun folyók kiléptek medrükből. Összesen csaknem 2500 tűzoltó volt szolgálatban. Kiszivattyúzták a vizet az elárasztott pincékből, homokzsákokat töltöttek meg és más védelmi intézkedésekben segítettek. 

A meteorológia kimutatása szerint több mint egy tucatnyi körzetben 100 liternél is több csapadék zúdult le egy négyzetméternyi területre az elmúlt 48 órában. Sankt Pöltenben négyzetméterenként 164 liter, Gmundenben 149 liter eső esett; a listavezető egy alsó-ausztriai település, a Scheibbs körzetbeli Lunz am See, ahol 207 litert mértek. 

Szerda esti adatok szerint országszerte tízezer tűzoltót és háromezer rendőrt vetettek be az árvíz elleni védekezésben, az osztrák hadsereg tízezer katonáját pedig riadókészültségbe helyezték arra az esetre, ha tovább romlana a helyzet - jelentette Pálfy M. Katalin, az MTI bécsi tudósítója. 

A délután folyamán az ország keleti részén, Stájerországban romlott a helyzet. Ebben a tartományban Feldbach környékén volt a legtöbb dolguk a tűzoltóknak. Egy óra leforgása alatt számos, a Rábába beletorkolló patak kilépett a medréből. Több településen elárasztotta a víz az utcákat, néhány falut el is vágott a külvilágtól. Stangban egy férfit az autójával együtt elsodort a víz, a tűzoltók siettek a segítségére. 

Egy vízügyi szakember szerint átlagosan minden negyven évben egyszer emelkedik olyan magasra a vízállás a Rába ausztriai szakaszán, mint amekkorát szerdán mértek. 

A Magyarországgal szomszédos Burgenlandban sok ház pincéját elárasztotta a víz, leginkább a tartomány déli részén. 

Az előrejelzések szerint legkorábban csütörtökön hagyhat alább az eső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!