Külföld

2009.05.21. 12:45

Pakisztán segítséget kér

Iszlámábád - Segítségért fordult csütörtökön a nemzetek közösségéhez Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő az utóbbi évek egyik legsúlyosabb humanitárius válságának megoldására.

Szausev Xénia

Gilani nemzetközi szervezetek és donor országok képviselőivel tartott kormányülésen kérte a humanitárius célú és az újjáépítést szolgáló segélyeket.

A Szvat-völgyben egy hónappal ezelőtt a tálibok ellen indított katonai offenzíva nyomán legalább másfél millióan kényszerültek otthonaik elhagyására. Egy részüket szükségtáborokban zsúfolták össze. Rajtuk kívül további félmillióra tehető azoknak a száma, akik az Afganisztánnal határos, Pakisztán északnyugati részén lévő törzsi területeken folyó harcok miatt menekültek el. Szemtanúk, nemzetközi emberi jogi szervezetek és a pakisztáni média is azzal vádolják a hadsereget, hogy az offenzíva kezdete óta válogatás nélkül lőnek, és sok civilt megöltek. Ugyanakkor azt is elismerik, hogy a tálibok emberi pajzsként használják fel a lakosságot.

Több ország is bejelentette sürgős segélyek folyósítását, köztük az Egyesült Államok, amelynek Pakisztán egyik legfőbb szövetségese a terrorizmus elleni harcban. Washington, miután erőteljes nyomást gyakorolt Iszlámábádra a Szvat-völgy elleni offenzíva megindítása érdekében, 100 millió dollárt ígért. A pakisztáni kormány 2 millió rúpia (25 millió dollár) azonnali segélyt jelentett be a menekültek számára, ezt az összeget azonban számos külföldi megfigyelő "nevetségesnek" tartja.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!