Külföld

2009.06.07. 13:32

Pakisztáni falvak lakói megtámadták a tálibokat

Északnyugat-pakisztáni falvak lakóinak százai fogtak össze, s milíciákba tömörülve támadást intéztek tálibok erődítményei ellen szombaton, megölve tíznél is több tálibot, bosszúból egy előző nap végrehajtott öngyilkos mecsetrobbantás miatt - közölték vasárnap a hatóságok.

Szausev Xénia

Felső-Dir körzetéből, a legfrissebb adatok szerint 49 ember halálát követelő pénteki merénylet színhelyéről mintegy 400 ember indított támadást öt falu ellen a közeli Dhok Darra körzetben - közölte vasárnap a körzet egyik elöljárója. Az öt falu közül hármat elfoglaltak szombat óta, s vasárnap még küzdöttek azért, hogy a másik kettőből is kiszorítsák a tálibokat. A támadók leromboltak mintegy húsz házat, amelyek gyanújuk szerint táliboknak nyújtottak menedéket.
Az iszlámábádi kormány arra ösztönzi a helybélieket, hogy hozzanak létre milíciákat (laskarokat) a tálib harcosok elűzésére. Megfigyelők szerint a szombati támadás azt jelzi, hogy a hangulat a tálibok ellen fordul a térségben, miután az utóbbi időben egyre szaporodnak az öngyilkos merényletek, a hadsereg pedig tálibellenes offenzívát indított a Szvat-völgyben és Buner körzetében. A hadműveletben a hadsereg adatai szerint eddig több mint 1300 felkelő és 105 katona vesztette életét.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!