Külföld

2012.05.04. 06:36

Phenjan nem hagy fel a műholdak fellövésével

Phenjan nem hagy fel a műholdak fellövésével Washington ellenséges magatartása ellenére - hangsúlyozta pénteken közölt kommentárjában a hivatalos észak-korai hírügynökség, a KCNA.

MTI/ITAR-TASZSZ

Az állásfoglalás szerint "senki sem foszthatja meg Észak-Koreát attól a jogától, hogy tovább folytassa a Föld-közeli tér kutatását" és műholdakat bocsásson fel "gazdasági fejlődése és az ország szuverenitásának védelme érdekében". Phenjan szerint az Egyesült Államok ugyanakkor a kettős mérce politikáját alkalmazza, "ösztönzi a szövetséges országok műhold- és ballisztikus rakétakísérleteit, de akadályozzák az űrtechnológiák fejlesztését az antiimperialista, független országokban".

A KCNA arra utalt, ahogyan Washington az április 13-i észak-koreai műholdfellövésre reagált, s azt hangoztatta, hogy "az űrkutatás történetében egy békés célú szputnyik indítását eddig még sohasem interpretálták nagy hatótávolságú rakétával végzett kísérletként". Ezzel a "rágalmazó propagandakampánnyal" az Egyesült Államok és szövetségesei - mindenekelőtt Japán - igyekeznek bármi áron "megakadályozni, a KNDK nemzeti szuverenitásának megszilárdítását és azt, hogy a köztársaság erős hatalommá váljon".

Észak-Korea a nemzetközi tiltakozások dacára április 13-án nagy hatótávolságú rakétát indított, amellyel állítása szerint műholdat kívánt a világűrbe juttatni, azonban kudarcot vallott: a rakéta nem sokkal a felbocsátás után a tengerbe zuhant. A nemzetközi közösség élesen elítélte a rakétaindítást, az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésén rosszallását fejezte ki, s nyilatkozatban jelezte: a tagállamok konzultációkat fognak tartani a "megfelelő válaszlépésekről".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!