Külföld

2009.08.25. 09:01

Pokolgép robbant Thaiföld déli részén

Thaiföld - Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant kedden egy étterem előtt Thaiföld főként muzulmánok lakta déli részén, Narathivat városában, megsebesítve mintegy húsz embert - közölte a rendőrség.

MTI

A merénylet ebédidőben történt egy helyi kormányzati tisztségviselők által látogatott étteremben. A hadsereg szóvivője szerint a kis teherautóba rejtett ötven kilogrammnyi robbanószert mobiltelefonnal robbantották fel a tettesek. A rendőrség gyanúja szerint muzulmán szeparatista lázadók voltak az elkövetők.

A muzulmán lázadás 2004. januári föléledése óta több mint 3700-an vesztették életüket erőszakos cselekményekben a három legdélibb, Malajziához közeli tartományban, Narathivatban, Pattaniban és Jalában, valamint Szongkhla egyes részein. E térségben lázadócsoportok harcolnak a bangkoki hatóságok uralma ellen, amelyek jelentős erőket vetnek be ellenük.

A királyság déli szegletét nagy többségükben muzulmán hitű malájok lakják, míg Thaiföld többi részén a buddhista vallás az uralkodó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!