Külföld

2009.05.26. 12:14

"Radikális" politikai reformot hirdet a brit konzervatívok vezetője

London - A hatalmi jogkörök "radikális átrendezését", a parlament működésének alapvető átalakítását hirdette meg kedden a brit Konzervatív Párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje, aki szerint ebbe beleértendő az EP-jogkörök "visszaosztása" a brit parlamentnek, és a "glasznoszty" szellemének meghonosítása a brit politikai életben.

Szausev Xénia

David Cameron a brit demokratikus intézményrendszert megrázó képviselői költségtérítési botrány közepette fejtette ki elképzeléseit. 

A The Guardian című vezető baloldali napilap keddi számában megjelent igen terjedelmes cikkében egyebek mellett azt ígérte: ha a toryk hatalomra kerülnek, napirendre tűzik a meghatározott idejű parlamenti mandátum meghonosítását, megszüntetve a miniszterelnök jogát a választások időpontjának kijelöléséhez.

A brit választási törvény jelenleg csak annyit mond ki, hogy öt év után mindenképpen új választásokat kell kiírni, de ezen belül bármeddig tarthat egy-egy parlamenti ciklus, és a választások időpontjáról a mindenkori kormányfő dönt.
    
Az utóbbi évtizedekben csak John Major konzervatív kormánya (1992-1997) maradt hivatalban a törvény biztosította legvégső időpontig.
    
Cameron a The Guardianben a végrehajtó hatalmi ág - vagyis a kormány és közvetve az uralkodó - jogköreinek további jelentős kurtítására is ígéretet tesz. 

A tory vezér közölte: a konzervatívok korlátoznák a királyi kiváltság alkalmazását, amely lehetővé teszi a miniszterelnöknek, hogy az uralkodó nevében személyesen döntsön sarkalatos fontosságú kérdésekben.
     
Az ősi jogforrásokból, valamint a törvényerejű szokás- és precedensjog-gyűjteményből táplálkozó, összefogott formában nem létező brit alkotmány elvileg máig az uralkodó kezébe teszi le a döntés jogát olyan ügyekben, mint például a hadba vonulás, jóllehet a mindenkori koronás fő e jogkört királyi kiváltsággal (Royal Prerogative) a miniszterelnökre delegálja. A kormányfő így alsóházi jóváhagyás nélkül is háborúba vezetheti az országot. 
    
A tory vezér keddi írásában a brit parlament létszámának csökkentésére is ígéretet tett, mivel szerinte "erősen túlzott" a képviselők száma. 
    
Cameron szerint az EU "túl sok hatalmat ragadott magához" - a brit üzleti életet érintő szabályozásoknak csaknem a fele az unióból ered -, ezért egy "haladó reformprogram" végrehajtása e hatalmi jogkörök visszaosztását igényli Nagy-Britanniának 

A konzervatívok ennek alapján népszavazást írnának ki az uniós intézményi reformot előirányzó lisszaboni szerződésről, és olyan törvényt hoznának, amely referendumhoz kötné minden további hatalmi jogkör átadását az EU-nak.
    
A toryk, kormányra kerülésük után, emellett meghonosítanák a "glasznoszty", vagyis a nyíltság politikáját is, lebontva a politika és a választók közötti falakat. Ebbe beletartozik például sms-üzenetek küldése az egyes törvénytervezetek vitájának fejleményeiről, valamint a parlamenti események feltöltése a YouTube videómegosztó portálra - írta a konzervatív vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!