Külföld

2009.05.29. 15:31

Rakétarészeket csempésztek orosz katonatisztek

Moszkva - Rakétakomplexumok részben szigorúan titkos részegységeinek csempészésével foglalkozó, nyugalmazott és aktív katonákból, valamint fehérorosz és ukrán állampolgárokból álló nemzetközi bűnszövetkezetet leplezett le a szentpétervári vám és a Leningrádi katonai körzet elhárítása - jelentette a Kommerszant című moszkvai lap pénteken.

Szausev Xénia

Az ügy részletei a nap folyamán az illetékes vámigazgatóság honlapján is megjelentek, s ott az áll, hogy a csoportot a vezérkar  magas rangú tisztjei fedezték.

A bűnszövetkezet mások mellett a 6. hadsereg légierejének és légvédelmének volt és aktív katonáiból állt. A katonai raktárakban megvásárolták, majd az iratokban leselejtezettekként tüntették fel a fegyvereket, amelyeket szétszedve szállítottak külföldre.

A fegyvercsempészet a közlések szerint legalább két éve működött, s Fehéroroszországba, Ukrajnába, Bulgáriába és Kazahsztánba jutottak rádiólokátoros berendezésekhez, továbbá Sz-75, Sz-125, C-200, és Sz-300 típusú rakétákhoz, illetve rakétakomplexumokhoz való részek.

A nyomozók a leleplezést egy újabb szállítmányhoz időzítették, amely összesen 20 tonnányi szerelvényt, részegységet tett ki, s ezek közül 40 a szigorúan titkos kategóriába tartozott. Az "árut" a legkülönbözőbb módon szállították, egy részük terepjárón érkezett a határra, egy további részük például egy menetrendszerű autóbusz utasának csomagjai közül került elő.

Az orosz-fehérorosz, valamint az orosz-ukrán határon egyszerre vettek őrizetbe több gyanúsítottat.

A hasonló ügyek nem ritkák Oroszországban, bár többnyire jóval kisebb horderejűek és nem nyúlnak ilyen magas szintekre. A minap az OMON (a belügyminisztérium különleges kommandós egységei) moszkvai fegyverraktárának vezetőjét vették őrizetbe, akit meglehetősen nagy mennyiségű fegyver, lőszerek, gránát és robbanóanyagok értékesítésével gyanúsítanak.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!