Külföld

2009.09.21. 09:12

Renault-botrány - Várhatóan már hétfőn döntenek

Párizs - Várhatóan már hétfőn döntés születik a Renault Forma-1-es csapat tavalyi, szándékos balesetének ügyében. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azzal vádolja az istállót, hogy utasítást adott Nelson Piquet jr.-nak a 2008-as Szingapúri Nagydíjon arra, hogy falnak rohanjon autójával, ily módon segítve klubtársát, Fernando Alonsót.

MTI

A tárgyalás hétfőn délelőtt kezdődött Párizsban. A Renault képviselői és ügyvédei mellett Alonso és a múlt hónapban menesztett Piquet is megjelent a tárgyaláson.

A francia alakulat múlt szerdán gyakorlatilag elismerte a vádakat, s közleményében jelezte, hogy nem fogja vitatni azokat. A Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore és a főmérnök, Pat Symonds azonnal távozott posztjáról. A kétszeres világbajnok Alonso a múlt héten azt mondta, hogy semmit sem tudott a súlyosan sportszerűtlen utasításról.

Ami a szankciót illeti, a korábbi konstruktőri vb-győztes istállót akár véglegesen ki is zárhatják a Forma-1-ből, de valószínűbb, hogy a FIA pénzbüntetéssel és eltiltással sújtja majd a Renault-t, annak ellenére, hogy ilyen esetre eddig még nem volt példa az autósport elitkategóriájában.

A szövetség augusztus végén kezdeményezett vizsgálatot a szingapúri futam miatt, ahol Piquet Jr. a 13 körben nagy sebességgel a falnak rohant, bejött a biztonsági autó, így az első tankolását korábban megejtő Alonso akkora előnyre tett szert az ellenfelekkel szemben - akiknek még a baleset után kellett üzemanyagvételre kiállniuk -, hogy a futamot is simán nyerte.

Sajtóértesülések szerint a FIA az ifjabb Piquet háromszoros vb-győztes édesapjától értesült a történetekről, majd néhány nappal később a fia is vallomást tett, akit a sikertelen szereplés miatt augusztus elején menesztett a Renault.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!