Külföld

2010.09.06. 15:20

Rice tartotta távol Washingtontól Busht a 9/11-es támadások után

London - Az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások után Condoleezza Rice akkori nemzetbiztonsági tanácsadó tartotta távol Washingtontól George W. Bush elnököt - derült ki abból az interjúból, amelyet Rice adott a brit Channel 4 tévécsatornának.

MTI

Rice annak idején tömören és határozottan arra szólította fel az akkor éppen Floridában tartózkodó elnököt, hogy semmiképp se térjen vissza a fővárosba. "Az elnök - finoman szólva - nem lelkesedett az ötletért" - emlékezett vissza a volt nemzetbiztonsági tanácsadó. Felidézte: elmagyarázta Bushnak, hogy senki sem tudja, mi történhet még, elképzelhető, hogy a terroristák a Fehér Házat is célba veszik. "Nagyon régóta ismerem az elnököt, és tudtam, hogy a leginkább azt szeretné, ha a helyszínen lehetne, és a kezébe vehetné az irányítást" - tette hozzá Rice, aki évekkel később, 2005 és 2009 között Bush külügyminisztere volt

Az interjúban Rice mesélt arról is, milyen volt a Fehér Ház alatti bunkerben, ahová Dick Cheney akkori alelnökkel és más kormánytagokkal együtt menekült a terrortámadások után. "Olyan sokan zsúfolódtunk össze a bunkerben, hogy alig lehetett levegőt kapni. A titkosszolgálat úgy vélte, ki kell vinniük néhány embert. Körbejártak, és szó szerint közölték egyesekkel, hogy ők nem olyan fontosak, és távozniuk kell." 

A volt nemzetbiztonsági tanácsadó felidézte azt is, hogy a kormány biztonságos kommunikációs rendszere összeomlott a támadások után, ezért kénytelenek voltak hétköznapi mobiltelefonokon beszélni titkos információkról. "Ez nagyon veszélyes volt, mert ha a terroristák lehallgattak volna minket, rengeteg dolgot megtudtak volna" - mondta.  

A Rice-szal készült beszélgetést a terrortámadások évfordulóján sugározza a brit csatorna.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!