Külföld

2011.03.29. 11:52

Robbanás egy jemeni lőszergyárban: 150 halott

Áden - Százötvenre nőtt a dél-jemeni fegyver- és lőszergyárban bekövetkezett robbanás halálos áldozatainak száma - mondta egy helyi tisztségviselő kedden. A hétfői baleset sérültjeinek száma nyolcvan.

MTI

A helyiek szerint a robbanásokat 15 kilométerrel távolabb is hallani lehetett. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy balesetről vagy szándékos cselekedetről van-e szó. A Marib Press (MP) hírportál szerint a szétszóródott puskapor gyulladt meg. A sérülteket - akik között egy helyi tisztségviselő szerint több gyermek van - a Dzsaar városában található ar-Rázi kórházba szállították.
   
Az Október 7-e nevű, még a szovjet korszakból származó üzemet vasárnap egy iszlamista szervezet - egyes források szerint az al-Kaida - szélsőségesei megtámadták, s több ládányi lőszert vittek magukkal - írta az AFP hírügynökség, hozzátéve, hogy a hétfői áldozatok civilek voltak, akik megpróbálták összegyűjteni a megmaradt fegyvert és muníciót.
   


A gyárban a civilek és a hadsereg tagjai körében is népszerű Kalasnyikov gépkarabélyokhoz készítettek töltényeket. A 24 millió lakosú Jemenben szinte alig akad olyan férfi, aki ne hordana fegyvert.
   
Az MP úgy tudja, hogy a szélsőségesek egy cementgyárat is el akartak foglalni vasárnap - sikertelenül. Ugyanakkor Dzsaarban sikerült behatolni Ali Abdalláh Száleh egyik villájába, valamint a helyi rádióállomás épületébe.
   
Dzsaar az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik fellegvára, ahol vasárnap súlyos összecsapások zajlottak le a hadsereg és szélsőségesek között. Az iszlamisták igyekeznek kihasználni a hetek óta tartó szembenállást Száleh és az ellenzék között, s megpróbálják kiterjeszteni befolyásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!