Külföld

2009.11.09. 11:25

Robotolimpiát tervez Kína

London - Emberszabású robotok olimpiáját tervezi a kínai Harbin városa.

MTI

A 2010-ben rendezendő játékokon a tradicionális "sportágak" mellett takarítást és más, a gépekhez jobban illő versenyszámokat is indítanak.
   
A robot olimpia szabályai szerint a versenyen tilos a kerék használata, illetve csak olyan gépek indulhatnak, amelyek az emberekhez hasonlóan két lábbal és kézzel rendelkeznek.
   
A szervezők a világ több mint száz egyeteméről várják a jelentkezőket, a verseny pontos időpontját viszont még nem hozták nyilvánosságra.
   
Az olimpiára azért Harbinban kerül sor, mert a helyi műszaki egyetem ad otthont annak a kutatócsoportnak, amelynek emberszabásúrobot-futballcsapata már igen jó eredményt ért el - olvasható a BBC hírportálján.
   
Hung Zsung-ping (Hong Rongbing), a Harbini Műszaki Egyetem professzora szerint a versennyel kívánják serkenteni a fejlesztést, illetve a sokoldalúbb, segítőkészebb robotok gyártását.
   
A technika fejlődésével a robotok versenynaptára is egyre sűrűbb lesz. A kínai verseny riválisát, a RoboGamest jövő áprilisban Kaliforniában rendezik meg. A Bécsi Egyetem Roboexotica fesztiválján pedig azok a robotok mérhetik majd össze tudásukat, amelyek képesek koktélt keverni, tüzet adni vagy a bárok vendégeivel kedélyesen csevegni.
   
A robotok 2010-es világkupájára Szingapúrban kerül sor, az idei versenyen 35 ország 400 csapata volt jelent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!