Külföld

2009.09.23. 11:14

Romániában legalizálnák a prostitúciót és a könnyű drogok fogyasztását

Bukarest - Törvényesíteni kellene a prostitúciót és a könnyű drogok fogyasztását Romániában, mert így az állam könnyebben tarthatná ellenőrzése alatt e jelenségeket, és ki lehetne küszöbölni a közegészségügyi kockázatokat is - ezt a javaslatot terjesztette elő az e témában illetékes román államelnöki bizottság.

MTI

A Traian Basescu államfő munkáját segítő testület, a szociális és demográfiai veszélyeket vizsgáló bizottság jelentésében szorgalmazza, hogy vonják ki a büntetendő cselekmények sorából a prostitúciót, ezáltal ugyanis - véli a bizottság - könnyebben lehetne nyilvántartani a "legősibb mesterséget" űzőket. A legalizálás keretében olyan központokat is felállítanának, amelyek egészségügyi, szociális és pszichológiai ellátást nyújtanának az érintetteknek, ingyenes óvszert is biztosítanának számukra. A javasolt újfajta szabályozás azonban továbbra is büntetné a nők szexuális kizsákmányolóit, a "futtatókat".

Az elnöki bizottság ugyancsak indítványozza a könnyű drogokat fogyasztók büntetés alóli felmentését. Hangsúlyozza azonban, hogy a kábítószer-kereskedelmet továbbra is sújtaná a törvény. Az intézkedésnek az is lenne a célja - vallják a testület tagjai -, hogy a fogyasztók láthatók legyenek a "felszínen".

A román sajtó megjegyzi, hogy Basescu elnök lánya, az Európai Parlamentbe bejutott Elena Basescu kampánya idején maga is felvetette a könnyű drogok legalizálásának lehetőségét. A bizottság javaslata értelmében azokban a lakónegyedekben, ahol sok a nyilvántartott kábítószerfogyasztó, fali automatákat szerelnének fel, azok egyszer használatos fecskendőket adagolnának. Ennek az intézkedésnek is az lenne a legfőbb célja, hogy meg lehessen előzni a fertőző betegségeket.

A Romania libera című román napilap szerdai számában megszólaltatott néhány kétkedő szakembert is. Van, aki úgy látja, hogy a prostitúció engedélyezése csak bátorítaná a lány- és gyermekkereskedelmet. Egy másik szakember úgy véli, ezeket a kérdéseket nem lehet a nagyobb lélegzetű - például az egészségügyi - reformoktól függetlenül kezelni. Példaként említi, hogy egy prostituált ma bármikor képes kenőpénz ellenében egészségügyi igazolást szerezni egy orvostól. Az effajta visszaéléseket pedig csakis az egészségügyi rendszer megfelelő átalakításával lehet elkerülni - véli a szakember.

A román sajtó Basescuval nem rokonszenvező része úgy vélekedik, hogy e bizottsági indítvány mögött a jelenlegi államelnök kampányszempontjai állnak, hiszen november 22-én elnökválasztás lesz. A Gardianul napilap például úgy fogalmaz, hogy Basescu egy hónappal a kampány hivatalos megkezdése előtt a prostituáltak és a drogfogyasztók szavazataira hajt. Az újság egyébként Ludovic Orbant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető politikusát idézi, aki szerint Basescu "apró részletkérdésekkel" foglalkozik a gazdasági válság kellős közepén. "Románia gazdasági fejlődése nem a szexkereskedelem alakulásától függ" - mondta a lap szerint Ludovic Orban. Egyébként a PNL is indít saját jelöltet az elnökválasztáson Crin Antonescu pártelnök személyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!