Külföld

2009.07.06. 06:07

Sanader az EU tehetetlenségével indokolja lemondását

Zágráb - Ivo Sanader horvát kormányfő az Európai Unió tehetetlenségével magyarázza minapi lemondását, szerinte az EU képtelen volt megakadályozni, hogy a szomszédos Szlovénia blokkolja az ország uniós csatlakozási tárgyalásait.

Nagy Terka

Sanader - horvát vasárnapi lapjelentések szerint - pártja, a HDZ előző napi kongresszusán intézte üzenetét Ljubljanához: Szlovénia nem juthat egyetlen négyzetcentiméter horvát területhez sem, a szlovén zsarolási politika kudarcra van ítélve. 

A volt kormányfő ezzel arra utalt, hogy a horvát uniós csatlakozási tárgyalásokon fél éve nem történik előrehaladás, mert Szlovénia csak területi követeléseinek teljesülése esetén hajlandó azoknak zöld jelzést adni. 
    
Sanader felszólította az Európai Uniót, hogy vessen véget ennek az "abszurd színháznak". Utalt arra, hogy országa NATO csatlakozása idején Szlovénia egyszer már eljátszotta ugyanezt a játékot, de akkor "valaki az asztalra csapott és azt mondta: ebből elég, Horvátország belép a NATO-ba!"
    
Ivo Vajgl, a szlovén parlament külügyi bizottságának elnöke bírálta Sanader kijelentését: "Ez csúfot űz minden komoly szándékból, minden európai magatartásból. Ez egyszerűen politikai groteszk."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!