Külföld

2010.10.21. 15:09

Sarkozy az ország túszul ejtésével vádolta a sztrájkolókat

Párizs - A francia elnök "botrányosnak" nevezte a nyugdíjreform elleni diáktüntetéseken történt összecsapásokat, valamint azzal vádolta meg az olajfinomítókat és az olajtárolókat blokád alatt tartó sztrájkolókat, hogy túszul ejtették az országot.

MTI

"Nem tudom elfogadni, hogy túszul ejtik franciák millióit, akiknek joguk van tankolni munkába menet. Túszul ejtve a gazdaságot, a vállalatokat és a franciák hétköznapi életét, tönkreteszik a munkahelyeket" - hangsúlyozta egy vidéki látogatásán Nicolas Sarkozy. Hozzátette: "Képtelenség, hogy mi vagyunk a világon az egyetlen ország, ahol amikor elindul egy reform, a kisebbség akadályozni akarja a többieket. Ez lehetetlenség, nem ez a demokrácia!"

Az ország mind a 12 olajfinomítójában folytatódott csütörtökön a munkabeszüntetés. A rendőrség szerda óta több olajtározót felszabadított a benzinellátás javítására, de a benzinkutak mintegy negyedében továbbra sem kapható üzemanyag.

A tiltakozásokhoz az utóbbi napokban csatlakozó gimnazistáknak az államfő azt üzente, hogy "a reform nekik készül".

"Csak abban az esetben nem kell majd kétszer fizetniük, egyszer a maguk, egyszer meg a szüleik nyugdíjáért, akik adósságot hagynak nekik hátra, ha most megcsináljuk a nyugdíjreformot" - fogalmazott az elnök.

Az oktatási minisztérium szerint csütörtökön a 4200 francia középiskolából 312 vett részt a folytatódó tüntetéseken, a diákszervezetek kétszer ennyi tiltakozó gimnáziumról tudnak. A 83 egyetem közül 11-ben szünetel az oktatás a diákok döntése nyomán. Párizsban délután a rendőrség szerint 4 ezer, a szervezők szerint 15 ezer békés fiatal tüntetett.

A diákok felvonulásaihoz korábban több helyen is csatlakoztak - több esetben fiatalkorú - rendbontók, akik rendőrökre támadtak, autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be. Közülük Lyonban szerdán 35, kedden 85 személyt vettek őrizetbe. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt tíz napban összesen 1900 randalírozót állítottak elő. 

"Láttam tegnap a lyoni képeket. Botrányos. Nem a rendbontóké az utolsó szó egy demokráciában ... Letartóztatjuk, megtaláljuk, megbüntetjük őket, úgy Lyonban, mint máshol" - hangsúlyozta Sarkozy.

A vasutasok tízedik napja tartó határozatlan idejű sztrájkja miatt Párizsból jelenleg a vonatok háromnegyede, más városokból a fele közlekedik. A szemétszállítók Marseille után más városokban is sztrájkba léptek. A déli városban - ahol kilenc napja tart a munkabeszüntetés - csütörtökön bevetették a katonaságot az utcákat ellepő szemét elszállítására, ami akár 48 órát is igénybe vehet.

A nyugdíjreform végigvitelét illetően a kormány továbbra is hajthatatlan: a több száz ellenzéki módosító indítvány miatt húzódó végszavazásra legkésőbb jövő hét elején kerül sor a szenátusban. A szakszervezetek csütörtök este döntenek a tiltakozó mozgalom folytatásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!