Külföld

2012.03.08. 11:48

Sarkozy visszavonul, ha veszít

A francia államfő bejelentette, hogy végleg távozik a politikai életből, amennyiben nem nyeri meg az idei elnökválasztást.

MTI/AFP

Nicolas Sarkozy erről az RMC rádiónak beszélt csütörtökön, első ízben közölve a nyilvánossággal, mik a tervei egy esetleges választási vereség esetén. Arra a kérdésre, hátat fordít-e a politikának, amennyiben elveszíti az elnökválasztást, az 56 éves politikus így felelt: "Megmondom Önnek: igen."

Hozzáfűzte, hogy "nem ebben a perspektívában gondolkodom, de (...) mást fogok csinálni" vereség esetén. "Ám hogy mit, azt nem tudom" - fogalmazott Sarkozy.

Guyanában tett januári látogatása alkalmával az elnök újságírók körében tett elejtett megjegyzésével már célzott arra, hogy befejezi politikai pályafutását, ha nem nyeri meg a tavaszi választást. A bizalmasnak szánt megjegyzést több médium is világgá kürtölte.

"Ötvenhat éves vagyok, 35 évet töltöttem el a politikában, van tanult szakmám. Teljesen át fogom alakítani az életemet, többé nem kell velem foglalkozniuk, ha vereséget szenvedtem" - mondta januárban Sarkozy.

A 2007 óta hivatalban lévő konzervatív államfő a jelek szerint veszíteni fog szocialista párti kihívójával, Francois Hollande-dal szemben. A felmérések hetek óta a baloldali jelölt 10-12 százalékos előnyét mutatják Sarkozyvel szemben.

Az elnökválasztás két fordulóját április 22-én, illetve május 6-án tartják Franciaországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!