Külföld

2010.09.28. 04:47

Schwarzenegger elhalasztotta egy halálos ítélet végrehajtását

Élve kaliforniai kormányzói jogaival 45 órával elhalasztotta Arnold Schwarzenegger egy - öt év óta az első - halálos ítélet végrehajtását a szövetségi államban, hogy több időt adjon a bíróságoknak a halálraítélt panaszának megfontolására.

MTI

Albert Greenwood Brownt szerda éjfélkor kellene kivégezni, de ügyvédei szövetségi és kaliforniai állami bíróságokon is fellebbezést nyújtottak be, azt állítva, hogy a méreginjekcióval, új előírások szerint történő kivégzés szokatlanul kegyetlen, s nem szavatolja, hogy az elítélt szenvedés nélkül távozzon a túlvilágra.
Brownt egy 15 éves lány elrablása, megerőszakolása és megölése miatt ítélték halálra. A bűncselekmény harminc évvel ezelőtt történt.
A kaliforniai törvények szerint a halálraítélt választhat, méreginjekcióval vagy gázkamrában vetnek véget életének. Általában az előbbi, kevésbé fájdalmas módszert választják: az elítéltnek először erős altatót adnak be, majd két szert fecskendeznek be, amelyek elegye már halálos. Az új kaliforniai szabályok szerint az altatószert apránként adagolják: először kétszer 1,5 grammot adna be belőle, s ha az elítélt ettől nem merül mély álomba, még egyszer kap ugyanekkora adag injekciót.
Az előírások szerint alkalmazott altatószer - sodium thiopental - tartalékai azonban Kaliforniában vészesen kimerülőben vannak. Hasonló a helyzet más szövetségi államokban is, ahol kénytelenek elhalasztani a kivégzéseket az altatószer hiánya miatt.
Kaliforniában összesen 7,5 gramm maradt belőle, ráadásul szavatossága október 1-jén lejár. Brown után még négy elítéltet kell kivégezni, de a meglévő mennyiség nem elegendő mindenkire.
A szóban forgó, erős és gyors hatású altatószer kizárólagos gyártója az Egyesült Államokban az illinoisi Hospira nevű vállalat. A cég szerint késik a szer összetevőinek leszállítása, s ez okozza a fennakadást. A Hospira legkorábban jövő januárra ígéri a sodium thiopental újbóli előállítását.
Kaliforniában 1878-ban hajtották végre az első halálos ítéletet. 2004-ben a hatóságok hatéves moratóriumot hirdettek, s így most 690 halálraítéltet - közöttük 15 nőt - kell kivégezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!