Külföld

2011.09.21. 09:38

Slota szlovákiai magyar pártok ellen uszít

Ján Slota, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerdán felszólította a szlovák pártokat, hogy szakítsák meg kapcsolataikat a szlovákiai magyar pártokkal.

MTI

A szélsőségesen nacionalista politikus szerint "a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) és a Hídnak a képviselői a magyar kormány és parlament ötödik hadoszlopa Szlovákiában". A szlovák politikai pártoknak ezt a "kemény irredentizmust és Nagy-Magyarország híveit" el kell utasítaniuk.

Slota szerint mindezt Berényi Józsefnek, az MKP elnökének a viselkedése bizonyítja. A politikus kifogásolja, hogy Berényi az Európai Parlamentben bírálta a szlovák kormány kisebbségi politikáját, illetve, hogy Balogh Csaba új pozsonyi magyar nagykövetet tájékoztatta a szlovákiai belpolitikai fejleményekről.

"Felszólítom ezért az összes szlovák politikai pártot, hogy szakítsák meg mindenféle megállapodásukat, párbeszédüket és kapcsolataikat a veszélyes szlovákiai magyar pártokkal, amelyek felforgatják államiságunkat" - áll Slota felhívásában.

"Határozottam kérem elsősorban az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) pártot, amely az utóbbi időben szívesen tetszeleg minden nemzeti és hazafias dolog képviselőjének szerepében, hogy hagyjon fel a szlovákiai magyar politikai szubjektumok képviselőivel való kollaborációval. Ennek a kollaborációnak és az átlagon felüli együttműködésnek a bizonyítéka például Kelet-Szlovákia, ahol nyílt koalícióban dolgoznak ezek a pártok" - fejtette ki az SNS elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!