Külföld

2012.04.06. 10:43

Sorozatgyilkost keres a francia rendőrség

Alig három héttel a toulouse-i és montaubani merényletek után egy újabb sorozatgyilkos ámokfutásától tart a francia rendőrség, ezúttal Párizs környékén.

MTI

Miután csütörtökön egy ismeretlen tettes lelőtt egy 47 éves nőt a főváros közeli Grigny-ben, Claude Guéant belügyminiszter pénteken azt közölte, hogy a gyilkosság valószínűleg összefüggésbe hozható három másik emberöléssel, amelyeket az elmúlt öt hónapban ugyanazzal a 7,65 mm-es kaliberű fegyverrel követtek el Párizs környékén. Az algériai származású asszonyt csütörtökön a párizsi előváros egyik kevésbé kedvelt lakótelepén annak a háznak a kapualjában lőtték fejbe, amelyben lakott. A tettes a szemtanúk szerint robogón vagy motoron menekült el. 

Az első áldozat egy fiatal nő volt: őt 2011. november 27-én Juvisy-sur-Orge-ban szintén annak a háznak a parkolójában ölték meg fejlövéssel, amelyben lakott. Barátja először magára vállalata a gyilkosságot, majd a vádemelést követően visszavonta a vallomását. A férfi még előzetesben ült, amikor február 22-én az első áldozat szomszédját is lelőtték, március 17-én pedig egy 81 éves férfit találtak holtan Ris-Orangisban. Őt is annak a háznak a kapualjában lőtték fejbe, amelyben lakott. A tettest egy motoron látták elmenekülni. Mind a négy esetben ugyanazon a módon és ugyanazzal a fegyverrel követték el az emberölést. Az áldozatoknak nem volt korábban dolguk a rendőrséggel.   

A belügyminiszter az Europe 1 kereskedelmi rádió azon kérdésére, vajon "magányos sorozatgyilkos" lehet-e az elkövető, azt válaszolta: "Ettől tartunk, de mindenestre, mint minden bűnügynél, minden eszközzel azon leszünk, hogy megtaláljuk a tetteseket". 

Franciaországot az elmúlt hónapban megrázta annak a 23 éves radikális iszlamistának az ámokfutása, aki három merényletben összesen hét embert ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban, illetve a szomszédos Montaubanban. Mohamed Merah mind a hét esetben fejbe lőtte áldozatait, s a helyszínről robogón menekült el. A terroristát március 22-én lőtték le kommandósok abban a toulouse-i lakásban, ahol 32 órával korábban elbarikádozta meg. A rendőrség egyelőre semmilyen összefüggést nem állapított meg a toulouse-i és a Párizs környéki gyilkosságok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!