Külföld

2012.05.03. 13:14

Sűrű nemzetközi program vár az új francia államfőre

Párizs - Sűrű nemzetközi program vár jövő héttől az új francia államfőre, akár Nicolas Sarkozy maradt a köztársasági elnök, akár szocialista kihívója, Francois Hollande nyeri meg az elnökválasztás vasárnapi második fordulóját. A francia diplomácia alapjaiban nem várhatók irányváltások, de néhány kérdésben elképzelhetők változások.

MTI

Az esélyesebbnek számító baloldali jelölt két téren képzel el gyors és jelentős változást: az európai gazdasági növekedés élénkítése érdekében újratárgyalná az európai stabilitási paktumot, valamint már idén kivonna minden francia katonát Afganisztánból. E kérdések megértetésének érdekében a francia ellenzék a kulisszák mögött diplomáciai offenzívába kezdett. "Majdnem mindennap itt járnak a szocialisták" - hangsúlyozta egy párizsi nagykövetségen szolgálatot teljesítő külföldi diplomata.        
   
Beiktatása után Hollande első külföldi útja május közepén Berlinbe fog vezetni "hivatalos bemutatkozásra", miután Angela Merkel német kancellár a kampány alatt nem kívánta fogadni a szocialista politikust. A találkozón Hollande a fiskális paktumba beiktatandó új passzusról szóló javaslatát fogja ismertetni. Az uniós szinten márciusban elfogadott paktum újratárgyalása akár töréshez is vezethet Berlin és Párizs között annak ellenére, hogy Merkel az utóbbi napokban jelezte, hogy a június 28-29-i uniós csúcson a gazdasági növekedés is téma lesz. Hollande viszont úgy véli, hogy európai vezető politikustól az utóbbi hetekben elhangzott nyilatkozatok a növekedés beindításának szükségességéről "hatalmas előrelépést" jelentenek az általa javasolt irányban.
   
A francia német-páros ezt követően május 18-19-én találkozik ismét a Washington melletti Camp Davidben a G8 csoport csúcstalálkozóján. Hollande számára ez lehet az első alkalom arra, hogy találkozzon Barack Obama amerikai elnökkel, valamint a többi vezető fejlett ország állam- és kormányfőivel.
    A
z új francia elnök május 20-21-én pedig a NATO-csúcstalálkozón képviseli hazáját Chicagóban, ahol az afganisztáni helyzet és a kelet-európai rakétapajzs kérdése lesznek a fő témák. Hollande még idén hazahívna Afganisztánból minden francia katonát, Sarkozy szerint azonban ez nem lehetséges 2013 vége előtt. Az Obama-adminisztráció eredetileg 2014-re tervezte az ország ellenőrzésének átadását az afgán erőknek. Európai diplomaták szerint viszont Hollande javaslata megvalósítható, miután Hollandia és Kanada is kivonult már Afganisztánból 2010-ben, illetve 2011-ben. A rakétapajzs kérdésével Sarkozy egyáltalán nem foglalkozott az elmúlt években, a szocialista jelölt viszont többször is kifejezte fenntartásait, miután szerinte az elsősorban amerikai technológiát venne igénybe, és megkérdőjelezné a nukleáris elrettentés elvét. 
   
A francia köztárasági elnök június 18-19-én Mexikóban részt vesz a G20 csúcstalálkozóján, ahol Hollande először találkozhatna Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!