Külföld

2012.03.20. 09:57

Száműzték a sovány modelleket az izraeli reklámokból

Jeruzsálem - Az étkezési zavarokkal kívánja felvenni a harcot az a törvény Izraelben, amely tiltja a kórosan sovány modellek szereplését a helyi reklámokban.

MTI

Az izraeli törvényhozás hétfő este fogadta el a jogszabályt, amely nem vonatkozik az Izraelben árusított külföldi kiadványokra.

A törvény előírja, hogyha a felhasznált fényképeket úgy módosították, hogy rajtuk látható modellek vékonyabbnak tűnjenek, azt fel kell tüntetni a hirdetéseken.

Ez az első alkalom, hogy egy kormányzat jogi eszközökkel lép fel a divatiparral szemben, amelyet az étkezési zavarok terjedésének elősegítésével vádolnak az extrém soványság idealizálása miatt. A törvény példaértékű lehet más országok számára, amelyek szintén az anorexia és bulimia terjedésével küzdenek, különösen a fiatal nők körében.

A jogszabály értelmében a modelleknek minden fotózás előtt egy 3 hónapnál nem régebbi egészségügyi igazolást kell bemutatniuk arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szabványa szerint nem alultápláltak. A szervezet a magasság és a testsúly aránya alapján meghatározott testtömegindex 18,5 alatti értékét minősíti így.

A jogszabály keresztülvitelében nagy szerepe volt Adi Barkannak, Izrael egyik legnevesebb ügynökének, aki felidézte: a divatszakmában eltöltött 30 év alatt azt tapasztalta, hogy a modellek egyre soványabbak és betegesebbek lettek. "Halott lányoknak látszanak" - mondta.

Bírálatok szerint ugyanakkor a törvényben inkább az egészségi állapotra, semmint a testsúlyra kellett    volna helyezni a hangsúlyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!