Külföld

2011.05.10. 17:53

Százezrek menekülnek Líbiából - Tripoli püspöke tűzszünetet kér a NATO-tól

Vatikánváros - A Líbia ellen március 19-én indított "Hajnali Odüsszeia" fedőnevet viselő hadművelet kezdete óta már több mint 600 ezer líbiai állampolgár hagyta el az észak-afrikai országot - közölte kedden Giovanni Innocenzo Martinelli tripoli püspök, pápai káplán.

MTI

"A líbiaiak félnek, és minden nap ezrek indulnak útnak Egyiptom és Tunézia felé, ahol sátortáborokban keresnek menedéket. Egyedül tegnap 30 ezren vették az irányt a tunéziai határ felé, a +Hajnali Odüsszeia+ kezdete óta pedig összesen már több mint 600 ezren menekültek el az országból" - hívta fel a figyelmet a püspök az Asianews vatikáni hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

A püspök szerint a Líbia ügyében létrehozott összekötő csoport legutóbbi, május 5-én tartott találkozója sem hozott változást: "az emberek továbbra is rettegnek és el akarnak menni".

Martinelli kitért Tripoli hétfő éjszakai bombázására is, amely "temérdek kárt okozott".

A püspök újfent kérte a NATO-t, hogy "kössön tűzszünetet, és kezdjen tárgyalásokat a líbiai kormánnyal, még mielőtt visszafordíthatatlanná válna a helyzet".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!