Külföld

2010.02.05. 13:02

Szekeres: átalakítják a NATO-parancsnokságokat (frissítve: újabb gépek érkeznek Pápára?)

Isztambul - A NATO védelmi miniszterei felkérték a katonai szövetség főtitkárát, hogy három hónapon belül tegyen javaslatot a NATO-parancsnokságok átalakítására, azok létszámának és feladatainak csökkentésére - közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter pénteken.

MTI

A NATO védelmi miniszterei csütörtökön és pénteken Isztambulban tartott informális találkozójukon hoztak erről döntést több tagállam, köztük Magyarország kezdeményezésére.

Szekeres Imre az MTI-nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta: a parancsnokságok reformja nagy lehetőséget kínál Magyarországnak. Az eddigi tárgyalások alapján úgy néz ki, hogy a korszerűbbé tett parancsnokságokban Magyarország legalább két tábornoki helyre jelölhet majd vezetőt. Ez azt jelenti, hogy a két tábornokkal együtt nagyjából még száz magyar tiszt- és tiszthelyettes vehet majd részt a NATO közös feladatainak megoldásában.

A kezdeményezés hátterében az áll, hogy ezeket a parancsnokságokat még a hidegháború, a kétpólusú világrend idején hozták létre, és feladatuk nagy része ma már idejétmúlt. Emellett a reform nagymértékben csökkentené a NATO költségeit is. Utóbbira sürgető szükség lenne, mivel a NATO költségvetésének hiánya idén már meghaladja a 600 millió eurót - mutatott rá a miniszter. 

A kiadások visszaszorítása végett a katonai szövetség bizonyos - elsősorban még meg nem kezdett - projektek halasztását, törlését fontolgatja, illetve vizsgálja a jelenlegi nemzeti hozzájárulások mértékének felülvizsgálatát is.

Hatékony pénzügyi megoldásokat nyújthat a többnemzeti együttműködés, amelynek Magyarország továbbra is aktív támogatója és szorgalmazója. Az így megvalósult pápai C-17 programot érdemes lenne továbbfejleszteni a gépek számának növelésével, illetve a más kategóriájú légi szállító képességekkel való összehangolással. A többnemzeti együttműködés kereteit ezenkívül az egészségügyi ellátó képességek megerősítése, a házi készítésű robbanószerkezetek elleni küzdelem és a műveletre alkalmas helikopterek biztosítása terén lehetne elsősorban kihasználni - tájékoztatott a honvédelmi miniszter.  

A NATO afganisztáni műveleteivel összefüggésben a védelmi miniszterek elfogadtak egy műveleti utasítást, amely az úgynevezett "arany óra" fogalmát vezeti be. Ennek értelmében az Afganisztánban szerepet vállaló katonáknak bármilyen sebesülés esetén egy órán belül kórházi ellátást kell kapniuk, és a tagállamok vállalják az ehhez szükséges helikopterek és más eszközök biztosítását, illetve az egészségügyi kapacitás kiépítését. Szekeres Imre utalt rá, hogy ebben Magyarország nagy szerepet vállal, hiszen tavaly ősz óta Budapesten működik a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja, amely kidolgozza a szóban forgó műveleti utasítás direktíváit és módszertanát.  

Szekeres Imre kiemelte, a NATO afganisztáni sikeréhez kulcsfontosságú a hatékony afgán biztonsági erők létrehozása. Ehhez Magyarország 2010-ben egyebek mellett az afgán helikopteres légierő katonáinak kiképzésével (Air Mentor Team) járul hozzá. A magyar hadsereg tervezi továbbá az egyéni beosztásban levő törzstisztek létszámának emelését, 40 fős erősítés küldését az afgán parlamenti választások időszakára, valamint kész vállalni a kabuli nemzetközi repülőtér vezető nemzeti szerepének ellátását 2010 októberétől.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!