Külföld

2009.07.27. 15:31

Szenzáció! Élet fél aggyal

München, Budapest - Él Németországban egy kislány, akinek hiányzik a fél agya.

MTI

Erre hároméves korában jöttek rá, amikor szülei a néha fellépő enyhe rángások miatt kórházba vitték. Ezen kívül minden rendben volt vele. Senki se hitte volna, hogy a kislány legfontosabb szervének nincs meg a fele. 
    
Időközben tízéves lett az orvosi csoda. Normál iskolába jár, biciklizik és görkorcsolyázik. Amúgy is csinál mindent, amihez másoknak két agyfélteke szükséges. 
    
Az orvosok számára az a legmeglepőbb, hogy csaknem annyit lát, mintha teljes lenne az agya, noha az a rész, amely egyébként a bal szemből jövő jeleket dolgozza fel, teljesen hiányzik. 

Alapvetően ugyanis munkamegosztás létezik az agyban: a test bal oldalából származó jeleket a jobboldali félteke dolgozza fel, és fordítva. 
    
A frankfurti Max Planck Agykutatási Intézet munkatársai most tüzetesebben megvizsgálták, hogy miként képes minderre a tízéves kislány egyetlen agyféltekéje. 

Az Amerikai Tudományos Akadémia szakfolyóiratában arról számolnak be, hogy a gyermek koponyájában meghökkentő átrendeződés ment végbe. 

"Ily módon olyan információk jutnak az egyetlen agyféltekébe, amelyek nem is oda valók - magyarázza Wolf Singer, a kutatás vezetője a Süddeutsche Zeitung internetes kiadása (www.sueddeutsche.de) szerint. - Ez szenzációs".
    
Az, hogy egyáltalán lehetséges ilyen teljes mértékű átszerveződés, még az agykutatókat is meglepte. Azt várták, hogy a kislány csak a világ felét látja. 

Az eset az agy bámulatos rugalmasságát bizonyítja. Egy szélütés után újra meg lehet tanulni beszélni vagy hallani, de a szürkeállomány ilyen mértékű átiskoláztatására ritkán akad példa.
    
Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a jobb agyfélteke növekedése még az anyaméhben, Wolf Singer szerint négy héttel a megtermékenyítést követően leállt. 

"Ilyen korai időpontban még újra tud szerveződni az agy, és súlyos zavarokra is képes reagálni" - mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!