Külföld

2009.10.05. 21:43

Szili Katalin kiállítást nyitott meg Berlinben

Berlin, Budapest - Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke (MSZP) és Norbert Lammert, a Bundestag elnöke hétfőn Berlinben beszédet mondott a vasfüggöny és a berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás megnyitóján.

MTI

Szili Katalin az MTI-nek adott telefoninterjúban elmondta: a Bundestag elnökének személyes meghívására utazott a német fővárosba. A Bundestag épületében magyar fotósok képeit állították ki a páneurópai piknikről, a vasfüggöny átvágásáról és a határnyitásról.

A megnyitón mondott beszédében Szili és Lammert hangsúlyozta a magyar-német kapcsolatok jelentőségét. Szili Katalin szavaival "közös határ nélküli szomszédok vagyunk". Hangsúlyozták, hogy Magyarország hozzájárult Európa és Németország egyesítéséhez.
   
Az Országgyűlés volt elnöke megbeszélést folytatott Norbert Lammerttel, amelyen tájékoztatta a Bundestag elnökét, hogy benyújtották a parlamentben a 2009-es költségvetés tervezetét. Ismertette a fő költségvetési célokat: a 3,8 százalékos hiánycélt, a tervezett 4-4,5 százalékos inflációt és a 0,9 százalékos gazdasági növekedést.
   
Mint mondta, Magyarországon minden 8. munkavállaló munkahelye függ a német beruházásoktól, így nagyon fontos a két ország közötti gazdasági kapcsolat.
   
Szili Katalin elmondta: eszmecserét folytattak a gazdasági válság megoldására tett intézkedésekről, és tájékoztatta a Bundestag elnökét, hogy Magyarország milyen lépéseket tesz ezen a területen a 2009-es költségvetésben.
   
A magyar politikus találkozott Hubertus Heillel, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) főtitkárával, akivel az MSZP és az SPD közötti kapcsolatokat és a németországi választások utáni helyzetet vitatta meg. Szó volt arról is, hogy az SPD hogyan értékeli választásokon elért 23 százalékos eredményét.
   
Szili Katalin látogatást tett berlini Collegium Hungaricumban, majd az esti órákban visszautazik Budapestre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!