Külföld

2012.04.16. 10:02

Szíria - Folytatódik az erőszak

Folytatódtak a harcok hétfőn is a szíriai hadsereg és katonaszökevények között az északnyugati Idlibben.

MTI/AFP/AP

A tüzérség folytatta a középső Homsz lövését, és két civil meghalt a szintén középső Hamában egy jogvédő szervezet szerint, miközben a nemzetközi megfigyelők már előző nap megérkeztek az országba.

"Két civil meghalt, miután kormánykatonák rálőttek autójukra Hamában" - adta hírül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Homszban "a kormányerők aknavetőkkel lőtték Haldíje és Bajáda negyedet" - tette hozzá a londoni központú szervezet, megjegyezve, hogy az ellenzéki erők által "a forradalom fővárosának" nevezett Homsz 30 százaléka még nincs a hadsereg ellenőrzése alatt.

Vasárnap este érkezett meg az arab országba az ENSZ-megfigyelők első, hattagú csoportja, s hétfőn lát munkához. A többiek várhatóan a következő napokban érkeznek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szombati határozata szerint az első lépcsőben mintegy harminc fegyvertelen kéksapkást vezényel Szíriába, hogy ellenőrizzék a Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, a világszervezet és az Arab Liga megbízottja által kidolgozott fegyvernyugvási egyezményben foglaltak teljesítését.

A fegyvernyugvás hivatalosan múlt csütörtökön lépett életbe Szíriában, ahol a 13 hónapja tartó belviszályban az ENSZ adatai szerint több mint 9000, az OSDH szerint tízezernél is több ember vesztette életét. A tűzszünet ellenére a szíriai kormányerők vasárnap is tüzérségi támadást intéztek Homsz ellen, és hat ember életét oltották ki.

Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet és francia kollégája, Gérard Araud egyaránt úgy vélekedett, hogy az erőszak újbóli fellángolása megkérdőjelezi Bassár el-Aszad szíriai elnök igazi szándékát, hogy betartsa az Annan által kidolgozott tervet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!