Külföld

2011.10.17. 17:49

Támogatja a fogolycserét az izraeliek többsége

Az izraeliek nagy többsége támogatja a Hamász palesztin iszlamista szervezettel kötött fogolycsere-megállapodást: Gilád Salit izraeli katona szabadon engedését 1027 palesztin fogolyéért - derül ki a Jediót Ahronót című, nagy példányszámú lapban hétfőn közölt közvélemény-kutatásból.

MTI

A felmérés szerint az izraeliek 79 százaléka helyesli az alkut, és csupán 14 százalék ellenzi. A Gázában öt éven át fogva tartott Salit és a palesztin foglyok első csoportja, 477 ember kedden nyeri vissza szabadságát.
   
Az izraeli legfelsőbb bíróság, amelyhez számos, a palesztin foglyok kiengedését ellenző beadvány érkezett - főként a merényletek áldozatainak családjai részéről -, hétfőn mond véleményt azokról. A legfelső igazságügyi fórum mindamellett még sohasem kérdőjelezte meg a kormány által kötött fogolycsere-egyezményeket.


A Maariv című újság szerint a cserében érintett palesztin fogva tartottak összesen 569 izraeli haláláért felelősek.
   
A hétfőn ismertetett közvélemény-kutatásban a megkérdezettek 50 százaléka attól tart, hogy a palesztin foglyok szabadon bocsátása kezdvezőtlen hatással lesz az izraeliek biztonságára, míg 48 százalék nem fél ettől, és bízik az izraeli biztonsági szolgálatokban. Egyértelmű többség, 65 százalék vélekedett úgy, hogy ezt az egyezményt már korábban meg kellett volna kötni.
   
A Dahaf Intézet vasárnap befejezett vizsgálatában 500 izraeli zsidót és arabot kérdeztek meg, a hibahatár 4,4 százalék volt. Egy előző, szombaton elkészült felmérésben, amelyet a Tízes Csatorna magántelevízió rendelt meg, a megkérdezett izraeliek 69 százaléka támogatta a fogolycserét, 26 százalék nem, a többi nem nyilvánított véleményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!