Külföld

2016.08.29. 12:49

Terrorizmus - Németországban vádat emeltek egy 16 éves feltételezett terrorista ellen

Németországban a szövetségi legfőbb ügyészség egy rendőr megkéselése miatt vádat emelt egy 16 éves lány ellen, aki a hatóság hétfői közleménye szerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet megbízásából hajthatta végre a támadást.

A német-marokkói kettős állampolgárt gyilkossági kísérlettel, súlyos testi sértéssel és külföldi terrorszervezet támogatásával vádolta meg a súlyos állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes vádhatóság.

Bíróság elé állítottak egy 19 éves német-szíriai kettős állampolgárságú fiatalembert is, ő az ügyészség szerint tudomást szerzett a Safia G. néven azonosított lány tervéről, de nem értesítette a rendőrséget, ami bűncselekménynek számít.

Safia G. legkésőbb 2015 novemberében azonosulhatott az IÁ nézetrendszerével, és egy online üzenetküldő szolgáltatás révén kapcsolatba lépett a terrorszervezet egyik szíriai tagjával. Elhatározta, hogy csatlakozik a dzsihadistákhoz, az idén januárban el is utazott Isztambulba, és felvette a kapcsolatot közvetítőkkel, hogy segítsenek eljutni Szíriába. Édesanyja azonban utánament a török városba és hazavitte.

Azonban az IÁ emberei még Isztambulban rábeszélhették arra, hogy Németországban hajtson végre egy "mártír műveletet". A lány ezzel a céllal ment február 26-án a hannoveri főpályaudvarra, két konyhakéssel felfegyverkezve.

A szövetségi rendőrség egy munkatársa a pályaudvaron egy rutinellenőrzésen megállította és elkérte az iratait. A lány kést rántott és nyakon szúrta a rendőrt, akin életmentő műtétet kellett végezni - áll a szövetségi legfőbb ügyészség közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!