Külföld

2010.10.03. 15:39

Terrorveszély Európában? - Washington éberségre int

Washington - Potenciális terrorveszélyre figyelmeztette a washingtoni külügyminisztérium az Európába utazó amerikai állampolgárokat, és felszólította őket, hogy tanúsítsanak éberséget a nyilvános helyeken, egyebek között a turisztikai nevezetességeknél és a közlekedési csomópontokon.

MTI

A kormányzati felhívás arra inti az Európában élő és a kontinensre utazó amerikai állampolgárokat, hogy legyenek körültekintőek a személyes biztonságukat illetően. A figyelmeztetés komolysága csak egy fokozattal marad el attól, amely már az utazás elhalasztására szólít fel.

"A jelenlegi információk valószínűsítik, hogy az al-Kaida és a hozzá kapcsolódó szervezetek továbbra is terrortámadásokat terveznek. Az európai kormányok óvintézkedéseket tettek a terrortámadások ellen és néhányan közülük nyíltan szóltak a megnövekedett fenyegetettségről" - hangzik az amerikai külügyi közlemény, amely rámutat, hogy a terroristák tömegközlekedési eszközöket, "turisztikai infrastruktúrát" is megtámadhatnak.

Az amerikai titkosszolgálatok napokkal ezelőtt kiszivárogtatták, hogy iszlamista fegyveresek "lágy célpontok", vagyis nyilvános helyek, egyebek mellett turisztikai nevezetességek ellen készülnek támadásra.

Amerikai hírszerzési és terrorelhárítási források szerint a több európai város megtámadását célzó terv mögött személyesen Obama Bin Laden állhat. Ha ez megfelel a valóságnak, akkor a terroristavezér minden eddiginél aktívabb szerepet játszik a 2001. szeptember 11-i terrortámadások megszervezése óta.

Egy csütörtökön megszólaló pakisztáni titkosszolgálati forrás szerint az al-Kaida Európa ellen szánt csapásának "magja" nyolc török és két brit állampolgárból állt. Valamennyien az Afganisztánnal határos pakisztáni törzsi területeken, ezen belül Észak-Vazirisztánban bujkáltak. Az egyik brittel az elmúlt napokban egy rakétacsapás végzett.

A vasárnapi The Washington Post értesülései szerint a CIA hírszerző ügynökség az amerikai hadsereg támogatásával egy hónap leforgása alatt 22 rakétacsapást mért pakisztáni területre, elsősorban Észak-Vazirisztánra. A lap úgy tudja, hogy a fő célpont a Dzsalaluddin Hakkani által irányított hálózat, amely együttműködik a pakisztáni titkosszolgálattal.

A The New York Times a megnövekedett terrorfenyegetést összefüggésbe hozta azzal, hogy Franciaországban a közelmúltban megtiltották a burka viseletét.  

Európában jelenleg több százezer amerikai állampolgár tartózkodik, turisták, diákok, tanárok, diplomáciai missziók alkalmazottai, üzletemberek, katonák.

London szerint nőtt a terrorcselekmények veszélye francia és német földön

A brit külügyminisztérium megnövekedett terrorveszélyre figyelmeztette vasárnap a Franciaországba és Németországba utazó állampolgárokat.

A veszély szintje eddig "általános" volt, és ez módosult "magas" fokozatra. Röviddel korábban az Egyesült Államok adott ki hasonló figyelmeztetést Európára vonatkoztatva.

Theresa May brit belügyminiszter az otthoni fenyegetettség szintjét "komolynak" minősítette, de nem emelte meg. A külügyminisztérium konkrét okot nem jelölt meg.

A német belügyminisztérium szóvivőjének vasárnapi közlése szerint Németországban semmi sem utal küszöbönálló merényletre, és nincs ok arra, hogy módosítsanak a veszélyfokozaton.

Hasonlóan nyilatkozott az osztrák belügy szóvivője, Rudolf Gollia, megjegyezve, hogy 2001. szeptember 11. óta számolnak "lappangó fenyegetéssel". Utalt az osztrák hatóságok egy korábbi közlésére, miszerint nyár óta Ausztriában is felmerült a terrorfenyegetés, és ennek megfelelően hoztak intézkedéseket, továbbá céloztak arra, hogy a közép-ázsiai országokban nem tesznek különbséget Németország és Ausztria között, erre a régióra mint német ajkúra tekintenek.

A cseh rendőrség az amerikai figyelmeztetés hatására fokozta a biztonsági intézkedéseket Prága nemzetközi repülőterén, és "néhány stratégiai intézménynél" az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!