Külföld

2009.09.01. 10:04

Több ezer utas rekedt reptereken a SkyEurope csődje miatt

Bécs - Utasok ezrei rekedtek európai reptereken kedden, miután a SkyEurope keddre virradóra jelezte: valamennyi járatát azonnali hatállyal felfüggeszti. A társaság szóvivője közölte: senkit nem tudnak elszállítani.

MTI

Az APA összeállítása szerint a SkyEurope járatai a keddre virradóra kezdeményezett csődeljárás miatt nem indulnak egyebek mellett Amszterdamból, Athénból, Barcelonából, Brüsszelből, Bukarestből, Dubrovnikből, Larnakából, Nizzából, Párizsból, Szófiából és Splitből.

Roland Schranz szóvivő elmondta: "Egy csődeljárás alá vont légitársaság nem tud megállapodásokat kötni" más társaságokkal az utasok elszállításáról. Hozzátette: mindenkinek magának kell megoldania, hogy eljusson a célállomásra. Schranz az APA osztrák hírügynökség kérdésére nem tudta megmondani, hogy pontosan hány utasról lehet szó. 
    
Az AUA osztrák légitársaság felajánlotta, hogy 150 eurós egységáron mind a 11 érintett repülőtérről elszállítja az utasokat. 
   
A WizzAir is bejelentette, hogy elszállítja a SkyEurope utasait, helyet egységesen 30 eurós áron lehet foglalni a társaság járataira.
    
A bécsi tőzsdén rögtön a keddi nyitás után függesztették fel a kereskedést a SkyEurope papírjaival, miután az évek óta krónikus pénzhiánnyal küszködő társaság ellen Jozef Griscik, a vállalat pénzügyi újjászervezésére kijelölt szlovák megbízott csődeljárást kezdeményezett, mert nem sikerült áthidaló finanszírozást találni a vállalat működésének fenntartására. Az APA szerint 5 millió eurón múlott a cég fennmaradása. A szóvivő ezt nem erősítette meg, elmondta viszont, hogy a megbízott lépése "igencsak meglepetésszerű volt".
    
A 700 főt foglalkoztató, 10 gépből álló flottát üzemeltető SkyEurope június 22-én jelentette be, hogy bírósági védelmet kért a hitelezőktől, de nem fizetésképtelen. A védelmet megkapta Szlovákiában, azóta tárgyalt a lehetséges befektetőkkel. A tárgyalásokra és pénzügyi kötelezettségeinek átstrukturálására három hónapot kapott.
    
A SkyEurope közlése szerint 2008-ban 3,6 millióan utaztak a társasággal. A légi közlekedés úgynevezett fapados - olcsójegyes - ágazatának másik térségi központú nagy szereplője, a WizzAir az utóbbi 12 hónapban 7 millió utast szállított, a piacvezető Ryanair járataira pedig 60 millióan foglaltak helyet tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!