Külföld

2009.07.01. 11:52

Több tízezer felvonuló tüntetett a demokráciáért Hongkongban

Hongkong - Több tízezren vettek részt szerdán Hongkongban azon a felvonuláson, amelyet minden évben megrendeznek a demokrácia védelmében annak évfordulóján, hogy a volt brit gyarmat 1997-ben ismét kínai fennhatóság alá került.

MTI

A tüntetők transzparenseiken követelték, hogy már a következő, 2012-es választásokon az állampolgárok közvetlenül választhassák meg a különleges közigazgatási terület kormányzóját és teljes parlamentjét. A pekingi kormány ugyanis csak az azután következő, 2017-es választástól kezdődően teszi lehetővé, hogy a kormányzót közvetlenül válasszák meg.

Jelenleg a tisztségre egy 800 tagú elektori bizottság jelöl választással egy személyt, és azt a pekingi kormány hagyja jóvá. A hatvantagú hongkongi parlament tagjainak felét is ez a bizottság választja, a másik harmincat az állandó lakosok.

2003-ban több mint 500 ezren tüntettek a terület fővárosában, Victoriában a szólásszabadság védelmében, mert fenyegetve látták azt egy törvénytervezet által.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!