Külföld

2009.05.12. 17:12

Tömeges mérgezés volt egy afgán lányiskolában

Kabul - Közel 90 kislányt kellett kórházba vinni egy afganisztáni iskolából kedden, miután feltehetően gáztámadás érte az épületet.

Szausev Xénia

Afgán tisztségviselők szerint rövid időn belül ez volt a harmadik ilyen eset a fővárostól, Kabultól északra eső térségben. 

A Kapisza tartománybeli Kazaak település leányiskolájában történt mérgezés következtében összesen 94-en kerültek kórházba, köztük az iskolások mellett három tanár és az intézmény két őre - közölte Zemaraj Basari belügyminisztériumi szóvivő. 

A páciensek hánytak és szédültek, néhányan el is ájultak, ugyanazokat a tüneteket mutatták, mint a közeli Csarikar város két leányiskolája ellen elkövetett feltételezett gáztámadás áldozatai - mondta el a tartományi kormányzó szóvivője. 

A két csarikari eset egyike hétfőn történt, míg a másik még április 26-án. 

A diákok azóta már mind túl vannak a veszélyen - számolt be róla a tartomány rendőrfőnöke, Matiulla Szafi. 

Mindhárom eset furcsa módon a közép-ázsiai országnak egy olyan részében történt, amelyet sohasem állt a vakhitű tálibok szigorú fennhatósága alatt, s ahol még akkor is működtek a leányiskolák, amikor az ország nagyobbik részét a nők oktatását és munkavállalását tiltó tálibok uralták. 

A belügyi szóvivő szerint a kormány egyelőre nem tudja, hogy mi áll az esetek mögött. Egyelőre azt sem tudták még azonosítani, milyen gázról van szó, s hogyan került a három helyszínre. A betegek vérmintáit elküldték az amerikai erők közeli bagrami támaszpontjára, de vizsgálati eredményeket még nem kaptak vissza. 

A leányiskolák elleni támadások tavaly váltak gyakoribbá, párhuzamosan az iszlamista erők aktivitásának erősödésével, s mindenekelőtt a tálibok hátországának tartott keleti és déli tartományokban. 

Tavaly Kandahárban egy férfi savat öntött egy több kislány arcába, hogy megbüntesse őket, amiért iskolába járnak.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!