Külföld

2009.08.10. 08:52

Történelmi csúcson Putyin, Medvegyev népszerűsége

Moszkva - Az orosz kormányfő és az államfő népszerűsége abszolút történelmi csúcsot ért el a Közvélemény Alapítvány felmérése szerint - adta hírül hétfőn több más orosz újság mellett a Moszkovszkij Komszomolec című országos napilap, amely cikkének az Öv feletti népszerűség címet adta.

MTI

Vlagyimir Putyinban, aki miniszterelnöksége előtt nyolc évig államfő, azelőtt pedig szintén kormányfő volt, a felmérés szerint a lakosság 73 százaléka, az elnöki tisztségre Putyin által jelölt Dmitrij Medvegyevben 59 százaléka bízik meg. 
    
A lap megjegyezte: más közvélemény-kutató intézetek adatai szerint Putyin 2007-ben érte el népszerűségének csúcsát.
    
A mostani felmérés során megkérdezetteknek értékelniük kellett a két politikus munkáját is. 

A válaszok szerint 78 százalék támogatja Putyin válságellenes intézkedéseit, és csupán 12 százalék véli úgy, hogy rosszul végzi munkáját. Medvegyev  jól birkózik meg az ország előtt álló feladatokkal - vélte a megkérdezettek 67 százaléka. Elégtelen minősítést az elnök csak 18 százaléktól kapott, az év elején még 25 százalék volt elégedetlen vele. 
    
A Moszkovszkij Komszomolec politológusokat idézve azt írta: a két vezető politikus népszerűségének növekedése annak köszönhető, hogy a múlt héten nem történtek negatív események, amelyek miatt az emberek szidhatnák a hatalmasokat. 

Hatással volt a tavalyi kaukázusi háború évfordulója alkalmából indított propaganda-kampány, és több sikeres PR-akció is lezajlott. Várható például, hogy a Putyint meztelen felsőtesttel ábrázoló képek, valamint a pásztor családjánál tett látogatásáról szóló beszámolók még a jövő héten is hozzájárulnak majd népszerűsége további növekedéséhez - vélte a szakértő. 

Hozzátette: Oroszországban egyelőre nem létezik alternatív rokonszenv-pólus, vagyis más olyan személyiség, aki magára vonná az emberek figyelmét, rokonszenvét. 
    
Miközben azonban Putyin népszerűsége nő, csökken az általa vezetett struktúrák iránti bizalom. A dumában több mint kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország párt iránti bizalom egyetlen hét alatt 4 százalékkal esett vissza. 

A szervezet - amelynek elnöke maga Putyin - mindössze 54 százalékot kapna, ha most vasárnap lennének a választások, vagyis 10 százalékkal kevesebbet, mint amennyit decemberben szerzett. 
    
A kormány munkáját a lakosság 44 százaléka értékeli kedvezően, 43 százaléka kedvezőtlenül. Igaz, ez javulás, hiszen egy hónappal ezelőtt 39 százalék volt elégedett és 49 százalék elégedetlen. 

Amellett azonban figyelmeztetés a kormánynak, hogy a megkérdezetteknek mindössze 16 százaléka látja úgy, hogy tekintettel van az egyszerű emberek érdekeire, míg 27 százalék úgy érzi, a vezetés teljesen figyelmen kívül hagyja őket. 

Az emberek 39 százaléka mondta azt, hogy a végrehajtó hatalomtól és a sajtótól nem kap kellő tájékoztatást a gazdaság valóságos helyzetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!