Külföld

2011.08.03. 09:41

Törvény az atomkatasztrófa érintettjeinek kártalanításáról

A japán parlament jóváhagyott szerdán egy törvényt, amelynek értelmében állami alapot hoznak létre a fukusimai nukleáris katasztrófa érintettjeinek kártalanítása céljából - tájékoztatott a Kyodo japán hírügynökség.

MTI

A jogszabályt azért dolgozta ki a kormány, hogy felgyorsítsa a kártérítések folyósítását, illetve hogy könnyítsen a Fukusima-1 (Daiicsi) erőművet üzemeltető - s a lakosságot ért károk enyhítésére már több milliárd jent kifizető és a baleset nyomán rekordveszteséget elkönyvelő - Tokyo Electric Power (Tepco) terhén, megakadályozva így a vállalat csődbejutását.

A Tepco az atomerőmű 30 kilométeres körzetében élőknek eddig háztartásonként - mintegy 50 ezer család számára - 1 millió jent (2,47 millió forintot) fizetett ki, s további 48 milliárd jen (118,5 milliárd forint) folyósítását irányozta elő.

A most elfogadott törvény úgy rendelkezik, hogy a Tepcónak és a Japánban nukleáris létesítményt működtető többi regionális energiavállalatnak bevételük bizonyos hányadát - ennek mértéke egyelőre nem ismeretes - be kell fizetniük a létrehozandó alapba.

A március 11-i földrengés és az azt követő hatalmas szökőár által előidézett fukusimai nukleáris baleset miatt több tízezer embernek kellett elhagynia otthonát. A térségben a katasztrófa súlyosan érintette a mezőgazdaságot, a halászatot és az idegenforgalmat is.

Szerdán Tokióban a Tepco székhelye előtt mintegy 300 gazda tüntetett az eddig elmaradt kártérítések miatt. "Adják vissza az életünket, adjanak vissza egy zöld Fukusimát!" - kiabálta a tiltakozó tömeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!