Külföld

2009.10.11. 05:25

Túszmentő akció Pakisztánban, sok halottal

FMH - Megostromolta a pakisztáni hadsereg vasárnap hajnalban Ravalpindiben lévő főhadiszállása egyik épületét és kiszabadított 25 túszt, akiket tálib fegyveresek több mint tizennyolc órán át tartottak fogva - közölte a hadsereg szóvivője.

Kiss Nikolett

Athar Abbasz elmondta, hogy három fogoly és négy tálib a túszmentő az akció során életét vesztette, egy ötödik támadót pedig még keresnek. Az ostromban két kormánykatona is meghalt.
Hírügynökségek Abbaszra hivatkozva korábban 22 túsz kiszabadításáról számoltak be.
A kimentett foglyok közül öt polgári alkalmazott, a többi katona.
A szóvivő elmondta azt is, hogy a túszokat egy szobában őrizték, egy robbanószerrel megrakott mellényt viselő fegyveres ügyelt rájuk. A hadsereg kommandósai azonban gyorsan cselekedtek, még az előtt lelőtték a férfit, hogy működésbe hozhatta volna a pokolgépet.
Abbasz szerint három túsz életét az ostrom megindítását követően ellenállást tanúsító tálibok lövései oltották ki.
Tálib fegyveresek szombaton egy vakmerő akcióban hatoltak be a főhadiszállásra, az atomhatalom Pakisztán igen befolyásos hadseregének legszigorúbban védett - a vezérkarnak is otthont adó - épületegyüttesébe. A behatoláskor vívott heves tűzharcban tíz ember - hat katona és négy támadó - halt meg. Az elesett katonák között volt egy dandártábornok és egy alezredes is. A hadsereg egyenruháját viselő, automata fegyverekkel és kézigránátokkal felfegyverzett támadók közül néhánynak sikerült bejutnia az erődítményszerű épületegyüttesbe, ahol túszokat ejtettek.
A ravalpindi támadás és túszmentés mérlege ily módon rendkívül súlyos: összesen 19 emberéletet követelt, nyolc katonáét, három túszét és nyolc támadóét.
Ez a harmadik jelentős pakisztáni terrorcselekmény a héten, miközben a kormány a napokban jelentette be, hogy hamarosan offenzívát indít az iszlamista szélsőségesek ellen az Afganisztánnal határos, hegyektől szabdalt Dél-Vazirisztánban, amelyet támaszpontként használnak támadásaikhoz.
A szombati támadás, amelyet a főváros, Iszlámábád közvetlen szomszédságában fekvő helyőrségi városban hajtottak végre, arról tanúskodik, hogy a tálib mozgalom változatlanul képes csapást mérni a pakisztáni fegyveres erők gerincére, jóllehet tavasszal a hadsereg kiszorította fegyvereseit az északnyugati Szvat-völgyből, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) augusztusban pedig egy rakétával megölte a pakisztáni tálibok első számú vezetőjét, Baitullah Mehszúdot.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!