Külföld

2008.08.11. 09:04

<u>Grúzia fegyverszüntetet ajánl - az oroszok nem nyugszanak</u>

<b>Grúzia</b> - Grúzia tűzszünetet rendelt el haderejének, és a tárgyalások megkezdését ajánlotta Oroszországnak a háborús cselekmények beszüntetéséről. Grúzia vasárnapra kivonta csapatait a szeparatista Dél-Oszétiából.

Deák Dóra

A lépésre a nagyszámú civil áldozatok miatt volt szükség - magyarázzák. Oroszország ezzel szemben azt állítja, a grúzok csak a tartomány fővárosából vonultak ki - olvasható az Origón.  

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő arról beszélt, hogy a grúz hadsereg népirtást követett el az oszét nép ellen. Grúzia szerint az orosz erők vasárnap hadműveletet indítottak a másik grúz szeparatista tartományban, Abháziában is. 

A térségben megkezdődött a lakosság evakuálása. Az orosz erők továbbra is grúz célpontokat bombáznak.
 
A konfliktus oka, hogy grúz hadsereg pénteken támadást indított a Grúzia részét képező, de elszakadásra törekvő, 1992 óta Moszkva-barát lázadók által irányított dél-oszét területeken. 

Grúzia nem hajlandó belemenni a különválásba, a mostani hadműveletet is az irányítás visszaszerzéséért indította. A területi vitákban kulcsszerepet játszik Oroszország. 

Moszkva ugyanis a lázadókat támogatja, és ellenzi Grúzia Nyugathoz való közeledését és a NATO-hoz való csatlakozását. A grúzok szerint Moszkva fel is fegyverzi a lázadókat, amit az oroszok tagadnak. A grúz lépésre válaszul Moszkva harckocsikat és csapatokat indított a térségbe.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!