Külföld

2008.09.13. 19:15

<u>Ike lecsapott Texasra </u>

<b>Texas</b> - Súlyos károkat okozott szombaton az Ike hurrikán a texasi partvidéken, s legalább 4,5 millió ember maradt áram nélkül. A felhőszakadással kísért szélvihar nyomán házak ezrei kerültek víz alá. A vihar tovább vonul.

nincs nev

A mentőalakulatok - akik csak a vihar elvonultával mehetnek ki a károsult területekre - Texas történetének talán legnagyobb kereső- és mentőakciója előtt állnak. Hiába figyelmeztették a lakosokat, hogyha otthon maradnak, a biztos halál vár rájuk, több mint százezren mégsem menekültek el. Néhányan azóta már kétségbeesetten kérték, hogy menekítsék ki őket. Houstonban és környékén mintegy 4,5 millió ember lakásában nincs áram. 

A kettes fokozatú vihar következtében eddig három ember biztosan életét vesztette. Houstonban ablaküvegek törtek ki, emellett lakástüzekhez riasztották a tűzoltókat. Az óránként 180 km/h sebességgel haladó hurrikán miatt az Egyesült Államok olajfinomító-kapacitásának mintegy ötöde leállásra kényszerült. 

George Bush katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Texast. Az amerikai elnök szerint a neheze még hátra van, de gyors segítséget ígért. A mentőcsapatok azonnal cselekszenek, amint az időjárás megengedi - jelentette ki szombaton. 

Az Ike, amely kezdetben közvetlenül Houston felé tartott, később irányt váltott és a metropolistól kissé távolabb, északkeleti irányba haladt tovább Arkansas felé. Közben vesztett erejéből: már csak egyes fokozatú hurrikánnak számít – írja a Népszabadság Online.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!