Külföld

2009.07.23. 07:04

Új vírus - Gyógyszernek ellenálló újinfluenzás esetet találtak Kanadában

Torontó - Kanadában első alkalommal regisztráltak a Tamiflu nevű vírusellenes szerre rezisztens új típusú H1N1 vírust egy férfinál, aki megelőzésként szedte a gyógyszert. Ez az ötödik ismert eset világszerte.

MTI

A 60 éves quebeci férfi azért szedte az oszeltamivir hatóanyagú antivirális szert, mert fia elkapta a pandémiás influenza vírusát.
    
Jirina Vlk, a kanadai Közegészségügyi Intézet szóvivője elmondta: úgy tűnik, az ellenálló törzs nem terjedt tovább, az eset egyedi. A Tamiflu megelőzésként történő szedése időnként segíti a rezisztens vírusok kifejlődését.
    
Az új influenzavírus áprilisi felbukkanása óta a most bejelentett kanadai eset az ötödik, amikor Tamiflunak ellenálló vírust találtak. Dániában, Hongkongban és Japánban mutattak ki egy-egy esetet korábban, e hét kedden pedig Japán jelentett be egy újabb rezisztens vírust a GenBank elnevezésű nyílt hozzáférésű víruskönyvtár adatai szerint. 

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) által működtetett könyvtár a vizsgált vírusminták szekvenciáit (szakaszait) tartalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!