Külföld

2009.06.11. 07:29

Új vírus - Hongkongban bezárták az iskolákat

Peking, Hongkong - A hongkongi hatóságok csütörtökön közölték, hogy bezárják az általános iskolákat, óvodákat és bölcsődéket azt követően, hogy 12 gyermek fertőződött meg az A típusú H1N1-es vírussal.

MTI

A felsorolt intézmények péntektől számított két hétig zárva lesznek, hogy elkerüljék a fertőzés tovaterjedését - mondta Donald Cang (Tsang) hongkongi kormányzó. 

Hozzátette, hogy mivel nem tudják megállapítani a betegség forrását úgy vélik, hogy első ízben észlelték új influenza-fertőzés gyanúját olyan betegeknél, akik nem külföldről tértek haza, hanem a jelek szerint hazájukban kapták meg a kórt. 
    
Hongkongban május elsején mutatták ki a betegséget egy Mexikóból, Sanghajon keresztül érkezett 25 éves férfinél. Ezt követően háromszáz személyt helyeztek karanténba egy hétre abban a szállodában, ahol a mexikói lakott.    
    
Kínában ezzel egy időben megerősítették, hogy már 111 új influenzás beteget regisztráltak. 
    
A genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világban 74 országban 27 ezer 737 ember fertőződött meg új vírussal, és 141-en haltak meg a betegségben. Az esetek többségét Észak-Amerikában észlelték, míg Európában és Ausztráliában az utóbbi napokban jelentősen emelkedett a betegek száma.
    
A WHO csütörtökre rendkívüli szakértői tanácskozást hívott össze csütörtökre a H1N1 influenzavírus által okozott járvány terjedésének ügyében. Az ENSZ e szakosított szerve jelezte kedden: közel áll ahhoz, hogy világjárvánnyá nyilvánítsa az új influenza járványát, előbb azonban biztosítani akarja az államok megfelelő felkészülését a betegséggel kapcsolatos pánik megelőzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!